Van Rompuy: "De Wever is alleen met zichzelf bezig"

CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy haalt in zijn blog snoeihard uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever na diens controversiële uitspraken over racisme en Berbers, eerder deze week. Ook premier Charles Michel (MR) moet het ontgelden omdat hij volgens Van Rompuy opnieuw een kans heeft gemist om zich als regeringsleider te laten gelden.

Eric Van Rompuy doet zijn reputatie van criticaster binnen de meerderheid alle eer aan en richt zijn pijlen op Bart De Wever. "Hij is groot geworden door polarisatie: tegen de Walen, tegen de PS en Di Rupo, tegen de vakbonden, tegen de culturele wereld. Vandaag zoekt hij naar tegenstellingen met de migrantengemeenschappen zoals de Berbers om zich duidelijk te positioneren. De Wever is steeds electoraal bezig en wil met deze verklaringen de samenleving opnieuw verdelen over het integratie- en migrantenprobleem om de ex-Vlaams Belang-kiezers blijvend aan zich binden."

"Ook voor het Parlement toont hij grote minachting. Hij neemt nooit deel aan debatten en blijft provocatief afwezig na elke rel in de media. De Wever is alleen met zichzelf bezig en wil boven alles zijn machtsbasis in Antwerpen en Vlaanderen bewaren en daarom zoekt hij de conflicten op. Eén tegen allen. Dat is zijn waarmerk. Zo zit hij in mekaar en zolang zijn strategie succes kent zal hij die niet veranderen."

De incidentjes binnen de meerderheid volgen elkaar in sneltempo op. "Charles Michel heeft deze week opnieuw een kans gemist om zich duidelijk op te werpen als de leider van deze coalitie", schrijft Eric Van Rompuy. "Hij is “een beetje beu” dat debatten worden gevoerd buiten het regeerakkoord. Terecht maar waarom geeft hij De Wever geen lik op stuk? Zolang hij dit niet doet, blijft hij de schaduwpremier."

Meest gelezen