Dokter zegt ziek af voor hoorzitting over mysterieus pakketje van Bradley Wiggins

© BELGAIMAGE

Dokter Richard Freeman bevindt zich in het middelpunt van het onderzoek rond het mysterieus pakketje dat Bradley Wiggins op de slotdag van het Dauphiné Criterium in 2011 kreeg. Maar Freeman heeft laten weten dat hij te ziek is voor het Cultuur, Media en Sport comité (CMS-comité) van woensdag.

Freeman, die nog steeds voor British Cycling werkt, e-mailde voorzitter van het comité, Damian Collins, dat hij te ziek is om de sessie in Westminster bij te wonen. Daar zou hij moeilijke vragen voorgeschoteld krijgen over het mysterieuze pakketje dat op het einde van het Dauphiné Criterium geleverd werd aan voormalig Sky-ster Bradley Wiggins. Hij won de koers ook.

De hoorzetting werd al met een week uitgesteld nadat Nicole Sapstead, de baas van het anti-doping orgaan van het Verenigd Koninkrijk (UKAD, nvdr.) , om meer tijd had gevraagd. De ex-coach van het Britse Cyclingteam, Simon Cope, zal wel aanwezig zijn op het comité. Hij was degene die het pakketje van Manchester naar La Toussuire overbracht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Goedkoop en wijdverspreid geneesmiddel

Een woordvoerder meldde dat Freeman de kans krijgt om schriftelijke verantwoording af te leggen. UKAD opende het onderzoek in oktober naar wat er nu precies in dat mysterieus pakketje zat. Sir Dave Brailsford, algemeen manager van Team Sky, informeerde het CMS-comité dat Freeman hem gezegd had dat het pakketje Fluimucil bevatte. Dat is een goedkoop en wijdverspreid geneesmiddel op het continent dat makkelijk te verkrijgen is.

Dat wordt dus als opvallend gezien omdat Cope ermee van Manchester naar La Toussuire gereisd is. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) verbiedt het product niet. Wiggins zou het product nodig gehad hebben omdat hij problemen had met zijn ademhaling. Dokter Freeman heeft Brailsford verteld dat hij het product via een gasmasker had toegediend bij Wiggins.

Maar Press Association Sports beweert dat het vaak wordt toegepast in combinatie met aminozuren en vitaminen om het herstel van atleten te bevorderen. Dat werd door meerdere bronnen bevestigd. Het WADA verbiedt niet dat het medicijn voor herstel gebruikt wordt, maar énkel als dat buiten competitie gebeurt. Wiggins zou het dus in competitie genomen hebben, want hij nam het op de slotdag van het Dauphiné Criterium. En dan was hij nog tot middernacht in competitie. Het is duidelijk dat er nog veel vragen opgelost moeten worden over wat er nu precies in dat pakketje zat. En de kans bestaat dat we het nooit zullen weten. Voor het CMS-Comité is het alvast vervelend dat één van de spilfiguren net nu ziek is.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen