Ligt een tweet aan de basis van de Oscarblunder?

Een simpele tweet zou wel eens aan de basis kunnen liggen van de blunder tijdens de Oscars, toen "La La Land" in plaats van "Moonlight" werd uitgeroepen tot beste film. Dat denken althans Amerikaanse media, nu blijkt dat de verantwoordelijke accountant drie minuten voor de uitreiking nog aan het tweeten was. De werknemer van PricewaterhouseCoopers zou gevraagd zijn om niet te tweeten tijdens de show.
2017 Invision

U kent het verhaal wellicht ondertussen: de uitreiking van de Oscar voor beste film is dit jaar niet van een leien dakje gelopen. Warren Beatty en Faye Dunaway kregen de enveloppe met de winnaar in de categorie beste actrice - en niet beste film - mee en bekroonden daardoor even "La La Land" in plaats van "Moonlight". Pas toen de makers al ver in hun dankwoord zaten, werd de fout opgemerkt. 

Hoe dat is kunnen gebeuren, is momenteel nog niet duidelijk. PricewaterhouseCoopers, het consultancybedrijf dat al 83 jaar lang optreedt als deurwaarden tijdens de Oscars, excuseerde zich alvast uitvoerig en beloofde de zaak "te onderzoeken". Want als er één ding lijkt vast te staan, dan is het wel dat een van hun accountants verantwoordelijk is voor de fout. 

Drie minuten

Brian Cullinan en Martha Ruiz zijn namelijk de enige twee personen die al voor de start van de avond weten wie er in de prijzen zal vallen. Zij tellen alle stemmen en maken de enveloppen klaar. Tijdens de ceremonie staan ze elk aan een andere kant van het podium met elk één setje van alle enveloppen. 

Nu lijkt het erop dat Cullinan afgeleid was op het moment dat de enveloppe werd overhandigd, zo melden Amerikaanse media. Drie minuten voor Warren Beatty en Faye Dunaway het podium opgingen om de naam bekend te maken, stuurde de man nog een tweet de wereld in met een foto van Emma Stone, die net voordien de prijs voor beste actrice in ontvangst mocht nemen. Het zou dus best kunnen dat de man aan het tweeten was op het moment dat hij de enveloppe overhandigde. 

Volgens verschillende Amerikaanse media had Brian Cullinan een verbod opgelegd gekregen om zijn smartphone te gebruiken tijdens het gala.

Volgens entertainmentwebsite TMZ was hij zelfs een hele avond lang "als een gek aan het tweeten". Dat is echter niet te achterhalen, want Cullinan heeft ondertussen al zijn tweets verwijderd. Van de bewuste tweet over Emma Stone circuleert wel een printscreen op het internet.

Warren Beatty heeft intussen in een statement van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences duidelijkheid gevraagd over de oorzaak van de blunder op het gala van de Oscars.

Meest gelezen