Direct naar artikelinhoud

Jonge meisjes die verkracht zijn komen weer in aanmerking voor kindhuwelijk in Bangladesh

Jonge meisjes die verkracht zijn komen weer in aanmerking voor kindhuwelijk in Bangladesh

Bengalese mensenrechtorganisaties reageren verbolgen op een nieuwe wet in Bangladesh, die kindhuwelijken toelaat onder "bijzondere omstandigheden". De controversiële nieuwe wet werd gisteravond door het parlement goedgekeurd en vervangt het totaalverbod op kindhuwelijken dat door de Britten was opgelegd tijdens de koloniale periode.

In de bewuste wet staat dat de minimumleeftijd om te trouwen nog altijd 21 jaar is voor mannen en 18 jaar voor vrouwen. Maar de tekst maakt wel ruimte voor een huwelijk op jongere leeftijd in "bijzondere omstandigheden". Jonge vrouwen die verkracht geweest zijn of die zwanger geraakt zijn buiten het huwelijk zouden nu wél in aanmerking komen om te trouwen.

Volgens Nur Khan Liton van de Bengalese Coalitie voor de Rechten van Kinderen die verschillende ngo's overkoepelt, opent de wet de weg naar misbruik en vormt ze een "risico" voor kinderen. De regering vindt echter dat de wet de "realiteit in afgelegen dorpen -waar 70 procent van de bevolking leeft- reflecteert".

66% van meisjes trouwt voor 18 jaar
"De bijzondere omstandigheden die in de wet zijn voorzien, beschermen net de rechten van kinderen die geboren worden buiten een huwelijk", aldus Rebecca Momin. Zij is het hoofd van de parlementaire commissie die zich met kwesties rond vrouwen en kinderen bezighoudt en een afgevaardigde voor de machtspartij.

Bangladesh is een van de landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Volgens VN-kinderrechtenorganisatie Unicef trouwen twee derde van de meisjes er voor de leeftijd van 18 jaar. Daarvan is een derde jonger dan 15.