© JAA

Historische overdracht van Forum

De gemeente heeft een overeenkomst bereikt met de lokale kerkgemeenschap over de aankoop van zaal Forum en de aanpalende gebouwen aan de achterzijde van de Markt. De gemeente gaat ze renoveren.

Jan Auman

Zowel de theaterzaal als de vele lokalen komen meer nog dan vroeger ten dienste te staan van de Schotense gemeenschap en het verenigingsleven.

“Ik wik mijn woorden, maar ik durf toch te spreken van een voor Schoten historische gebeurtenis”, aldus een zichtbaar gelukkige burgemeester Maarten De Veuster (N-VA). Misschien is dat ook wel zo, want de Dekenij Deurne, formeel eigenaar van de gebouwen, had ook kunnen kiezen voor een veel lucratievere ‘deal’ met projectontwikkelaars, die de zestig jaar oude gebouwen op de Markt wellicht zouden hebben afgebroken om er appartementen in de plaats te zetten.

“Daar hebben we dus bewust niet voor gekozen”, licht pastor Flor Stes de keuze voor een overdracht aan de gemeente toe. “Zo gaan Forum, De Poort en De Gilde, allemaal zalen waar veel geschiedenis en herinneringen aan vasthangen, binnenkort mooi over van onze kerkgemeenschap naar de grotere Schotense gemeenschap.

Na de formele goedkeuring van de aankoop door de gemeenteraad eind november, voor de prijs van 2,6 miljoen euro, zal de notariële akte wellicht begin 2015 kunnen verleden worden. Maar het zal niet bij deze investering blijven.

“De Forumgebouwen zijn bouwtechnisch nog in goede staat, maar binnenin verouderd, zowel qua technieken als qua veiligheid”, weet schepen van Patrimonium Luc Van Gastel (CD&V), die dit dossier trok. “In de zomer van 2016 hopen we met aanpassingswerken te kunnen starten. Er zal zowat 3 miljoen euro nodig zijn om de zalen te renoveren.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Noord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER