REACTIES. ‘Terrorisme gaat ons allen aan’

Woensdagavond werden in enkele steden, zoals Tel Aviv (Israël), gebouwen verlicht in de Britse kleuren. © REUTERS

Staatsleiders overal ter wereld hebben woensdagavond hun solidariteit uitgesproken voor de slachtoffers van de aanslag in de buurt van het Londense parlement en het Britse volk. Ondertussen zijn in enkele steden gebouwen verlicht in de kleuren van de Britse vlag, terwijl de verlichting van de Eiffeltoren werd uitgeschakeld.

dgs

De Amerikaanse president Donald Trump telefoneerde met de Britse premier Theresa May, aldus zijn woordvoerder Sean Spicer. ‘We veroordelen de aanslag van Westminster, die het Verenigd Koninkrijk beschouwt als terreuraanslag, en we verwelkomen de snelle reactie va de Britse politie’, aldus Spicer, die de volledige steun van Washington aan Londen bevestigde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel had een telefonisch onderhoud met May om haar medeleven te betuigen. Ze verklaarde kort na de aanslag dat Duitsland ‘sterk en vastbesloten naast Groot-Brittannië’ staat in de strijd tegen elke vorm van terrorisme.

‘Het terrorisme gaat ons allen aan. Frankrijk, dat de laatste tijd erg getroffen werd, begrijpt hoe het Britse volk vandaag lijdt’, reageerde de Franse president François Hollande. ‘We moeten ons organiseren op Europees niveau’ om de terroristische dreiging het hoofd te bieden.

© AFP

‘VK blijft voor altijd een bondgenoot’

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‘is geschokt dat vandaag, op dezelfde dag (als de eerste verjaardag van de aanslagen in Brussel) een gelijkaardige aanval gebeurt in Londen’. ‘Het Verenigd Koninkrijk blijft voor altijd een bondgenoot en een vriend, met wie we hand in hand zullen blijven samenwerken tegen het terrorisme. De Europeanen zullen nooit ophouden te bewijzen dat de liefde altijd zal winnen van de haat, en de tolerantie van de angst’, aldus Juncker. Europees raadsvoorzitter Donald Tusk stelt dat ‘Europa steeds aan de zijde van Groot-Brittannië zal blijven in de strijd tegen het terrorisme, en bereid is te helpen’.

De Australische premier Malcolm Turnbull spreekt van een ‘aanslag tegen de parlementen, de vrijheid en de democratie’. ‘Maar we zullen onze levenswijze nooit veranderen. We zullen ons nooit laten verdelen’, aldus de premier. En ook de Canadese premier Justin Trudeau spreekt van een ‘aanslag tegen de zetel van de democratie, die een verwerpelijke daad is die we ten zeerste veroordelen’.

Ook de Belgische premier Charles Michel betuigde via Twitter zijn medeleven aan de slachtoffers van de aanslag in Londen. ‘Ons medeleven is bij de rouwenden en alle getroffenen in #London. België staat aan de zijde van het Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen terreur’, tweette de premier aan zijn Britse ambtsgenote Theresa May.

Britse kleuren

Woensdagavond werden bovendien in enkele steden, zoals Tel Aviv in Israël en het Britse Birmingham, gebouwen verlicht in de Britse kleuren. De Eiffeltoren in Parijs is dan weer niet verlicht, zoals in het verleden vaker gebeurde bij aanslagen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.