© EPA

Mysterie over gevonden lijk in auto: slachtoffer van de terrorist in Barcelona?

Een dikke twee uur na de aanslag op de Ramblas in Barcelona heeft een man met een witte Ford Focus twee agenten aangereden bij een wegcontrole op de Diagonal, een snelweg vlakbij de Catalaanse hoofdstad. De bestuurder kon ontkomen. Maar wat later wordt de wagen aangetroffen vlakbij de stad Sant Just Desvern, met daarin het lichaam van een man. Was ook die man het slachtoffer van de terroristen? De politie heeft intussen een theorie die die richting uitwijst.

lbo

De dode op de achterbank van de wagen is Pau Pérez Villán, een 34-jarige man uit Vilafranca, zo blijkt intussen. Hij werd neergestoken. Maar wie verantwoordelijk is voor het overlijden van de man, blijft een mysterie. Vermoedelijk werd de dertiger vermoord toen zijn auto werd gestolen.

Villán, die werkte als ingenieur bij een wijnproducent, had geen enkele link met terreur. Hij ging onder andere op Erasmus naar Argentinië en zette zich in voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving op Haïti in 2010.

Vermoord door terrorist?

De Spaanse politie denkt nu dat er mogelijk een link is met de aanslag op de Ramblas en de dood van Villán. Mogelijk is de man die Villán heeft vermoord en twee agenten aanreed dezelfde man die een dikke twee uur eerder tientallen mensen van de weg maaide op de bekende boulevard in Barcelona.

De onderzoekers vermoeden dat de bestuurder van de bestelwagen die bij de aanslag werd gebruikt, uit zijn voertuig is gestapt en te voet is weggevlucht. Speurders denken dat hij via metrostation Liceu, een van de metrostations onder de Ramblas, kon ontkomen. Hij zou van de chaos en de verwarring op de Ramblas gebruik hebben gemaakt om te ontsnappen, denken de speurders.

© AFP

Gevlucht via metro

Nadat hij in metrostation Liceu is geraakt, nam hij lijn 3 naar de laatste halte van die metro: Zona Universitària, zo luidt de theorie van de politie. Toen hij daar weer uit het metrostation kwam, zou hij verder willen hebben vluchten door een wagen te stelen. De bestuurder van die wagen, Villán, stak hij daarop neer en legde hij op de achterbank. Met de gestolen wagen, zette de man vaart richting richting Tarragona, via snelweg Diagonal. Maar daar stond dus een wegcontrole die meteen na de aanslag op de Ramblas was opgezet. De man reed in op een aantal agenten van de wegcontrole en werd daarop beschoten door de politie. De bestuurder van de wagen dumpte die uiteindelijk 3 kilometer verder, aan de rand van Sant Just Desvern.

Lichaam op achterbank

Toen de politie de wagen ontdekte, zat er niemand meer achter het stuur, maar werd op de achterbank wel het lichaam van een man, Villán dus, aangetroffen. Aanvankelijk werd gedacht dat de dode man ook de bestuurder was van de wagen en dat die getroffen was door een politiekogel bij de wegcontrole, maar dat is volgens de politie nu weinig waarschijnlijk. Forensisch onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat Villán niet getroffen en dus ook niet gestorven werd door een politiekogel, maar wel aan steekwonden. Bovendien hebben ook de agenten die werden aangereden intussen getuigd dat de overleden man niet de bestuurder was van de Ford Focus die hen aanreed. Volgens die agenten had de bestuurder een Arabische uitstraling. Daar komt dan nog bij dat er intussen ook een getuige is opgedoken die een man uit de wagen heeft zien vluchten, en die gehoord heeft hoe die man een telefoongesprek voerde in het Arabisch.

Al die elementen hebben de politie tot hun theorie gebracht dat de overleden man in de wagen mogelijk gedood werd door een van de terroristen van de aanslag op de Ramblas, en - meer nog - dat het niet zomaar een van de terroristen was die de aanslag mee hebben voorbereid, maar dat het de bestuurder was van de bestelwagen die tientallen mensen aanreed en zo doodde.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER