Zowel Montenegro als Rusland worden op het matje geroepen voor rellen

Ten gevolge van het vrijdag in Podgorico stopgezette EK-kwalificatieduel tussen Montenegro en Rusland moeten beide federaties zich voor de Tuchtcommissie van de UEFA komen verantwoorden. Dat maakte de Europese voetbalfederatie maandag bekend.

Beide landen worden op het matje geroepen omdat hun supporterclans het veld en elkaar met vuurwerk en andere projectielen bekogelden. De Montenegrijnse federatie wordt daarbovenop verantwoordelijk gesteld voor het feit dat de wedstrijd niet volledig afgewerkt kon worden.

De wedstrijd in groep G werd vrijdag na 66 minuten gestaakt toen de Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin oordeelde dat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. De 0-0 stond nog op het bord. Al na een halve minuut was de wedstrijd een eerste keer stilgelegd. Dat gebeurde nadat de Russische doelman Igor Akinfeev door een vuurpijl op het hoofd geraakt werd. Pas na 33 minuten werd de wedstrijd hervat, zonder de naar het ziekenhuis afgevoerde Akinfeev. Het bleef onrustig in het stadion en de aftrap van de tweede helft moest met 18 minuten uitgesteld worden. In de 67e minuut zorgde scheidsrechter Aytekin voor commotie door Rusland een gecontesteerde strafschop toe te kennen. Dat Roman Shirikov die vanop de stip miste, kon de gemoederen niet bedaren. Opnieuw werd het terrein met projectielen bestookt. Toen de Russische verdediger Dmitry Kambarov door één van die projectielen geraakt werd, vond de scheidsrechter het welletjes. Voor de spelers richting kleedkamers trokken, ontstond er ook nog eens een handgemeen tussen de teams, waarbij ook leden van de technische staf betrokken waren.

De Russische federatie diende formeel een klacht in bij de UEFA en hoopt op een forfaitzege voor de groene tafel. De UEFA zal pas later bekendmaken wanneer het verdict volgt.

Met vijf punten uit vier wedstrijden delen Rusland en Montenegro de derde plaats in groep G, na Oostenrijk (13 ptn) en Zweden (9), die wel al vijf wedstrijden speelden. De eerste twee van elke groep en de beste derde plaatsen zich voor de eindronde in Frankrijk. De acht andere landen die derde worden in hun groep spelen onderlinge barrageduels. .