Wat gedaan als je kind te veel gamet?

Heel veel jongeren doden de vrije tijd met het spelen van computerspelletjes. Ouders weten niet altijd hoe ze hier educatief mee moeten omgaan. De hogeschool UC Leuven-Limburg organiseert dinsdag in Diepenbeek een (uitverkochte) voorlichtingsavond. Ook het CAW, dat allerhande verslavingen bestrijdt, wijst op de gevaren van overmatig gamen en internetgebruik.

Ouders hebben meestal geen zicht op de computerspelletjes die hun kinderen spelen. Ze weten niet waarom gamen aantrekkelijk is en vinden niet snel de juiste toon om jongeren aan te spreken over hun hobby. Hetzelfde geldt voor internetgebruik. Vaak ontaarden discussie dan ook in ruzies.

De hogeschool UC Leuven-Limburg en het CAW willen ouders vertellen hoe ze het best omgaan met hun gamende kinderen. Jongvolwassenen komen getuigen over hun verslaving aan gamen en het internet. De problematiek is zeer actueel, want de infosessie dinsdag in Diepenbeek was heel snel volzet. Er volgen gelijkaardige bijeenkomsten in andere provincies.

Davy Nijs, coördinator van het onderzoek aan de hogeschool en co-auteur van het boek ‘Internetverslaving’, legt uit: “Ouders moeten niet meteen het ergste denken. Maar ze hebben wel een rol in het voorkomen van overmatig internetgebruik. Ze kunnen bv. signalen opvangen die wijzen op een mogelijk probleem, zoals overgewicht en afzondering.” Nijs geeft enkele tips. “Regelmatig en vrijblijvend vragen of het leuk was, online, en welke game ze gespeeld hebben, is daartoe al een simpele, maar goede eerste stap.” Alle toestellen in de huiskamer concentreren is nog een optie.

MA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer