Direct naar artikelinhoud

Marslander mogelijk ontploft na duikvlucht naar planeet

Marslander Schiaparelli is waarschijnlijk gevonden. Vanavond publiceerde ruimtevaartorganisatie ESA beelden die de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter heeft gemaakt. Op de weinig gedetailleerde zwartwitopnamen is een zwarte stip te zien en een kleinere wittevlek met nog enkele verstoringen.

Marslander mogelijk ontploft na duikvlucht naar planeet
Beeld epa

De zwarte stip is waarschijnlijk de gecrashte marslander Schiaparelli en de kleinere witte vlek de parachute waaraan hij naar beneden is gekomen. Hoewel de beelden weinig details bevatten, weet ESA zo goed als zeker dat het de marslander betreft, omdat de opnamen zijn gemaakt in het landingsgebied van de sonde, en doordat de stip in het marslandschap er eerder niet was.

Daarmee is vermoeden van veel ESA-wetenschappers bevestigd dat de sonde is neergestort. Kort voor de beoogde landing verdween woensdag het signaal dat de lander uitzond. Uit eerste data die van de landing waren verzameld bleek dat de parachute te vroeg is losgekoppeld en dat de remraketten slechts kort hebben gefunctioneerd.

Uit de omvang van de zwarte stip op de opname leidt ESA af dat het om een gebied gaat van ongeveer vijftien bij veertig meter. Dat betekent vermoedelijk dat de lander met zeer hoge snelheid in het marszand is geknald. ESA denkt dat Schiaparelli een vrije val van twee tot vier kilometer heeft gemaakt en met meer dan 300 kilometer per uur is gecrasht.

Volgende week maakt dezelfde Amerikaanse satelliet opnieuw opnamen met een camera met een hogere detaillering. Dan moet opnieuw meer duidelijk worden wat er in de laatste seconden is gebeurd.