Direct naar artikelinhoud

Bus traangas mogelijk oorzaak van grootschalige evacuatie London City Airport

Bus traangas mogelijk oorzaak van grootschalige evacuatie London City Airport

De Londense luchthaven London City Airport is in de vooravond volledig geëvacueerd nadat een brandalarm was afgegaan. Volgens de politie en de brandweer ging het om "een chemisch incident". De luchthaven verklaarde intussen zelf op Twitter dat het vermoedelijk gaat om een bus traangas die per ongeluk af ging.

Intussen is het gebouw twee keer doorzocht en verlucht. Er zijn geen verhoogde concentraties van schadelijke stoffen gevonden. Daarop verklaarde de brandweer het gebouw veilig. Het heropende rond 19 uur. De hinder voor de luchtvaart belooft wel nog even te zullen duren.

"Zowat 500 reizigers en personeelsleden werden geëvacueerd en er waren meldingen van een 26-tal passagiers die zich niet goed voelden en ademhalingsproblemen hadden", zegt de Londense brandweer. Twee van hen zouden naar het ziekenhuis gebracht zijn.

De oorzaak van het incident, dat om 16.11 uur lokale tijd werd gemeld, is nog altijd onduidelijk. Tijdens de sweeping werd wel een voorwerp gevonden dat "vermoedelijk een traangasspuitbus is", aldus de luchthaven zelf op Twitter. "De oorzaak van het incident moet nog bevestigd worden, maar de politie onderzoekt of het het gevolg was van een accidentele ontlading van de spuitbus".

Bagagecarrousel
Chris Daly (35) was net geland toen het alarm afging. "We kwamen aan in de terminal en hoorden de sirene", vertelt hij twee uur na de feiten. "Daarop zijn we door het personeel via de bagagecarrousel naar buiten gebracht. Het was aan het regen, dus zijn we gaan schuilen onder de vleugels van de vliegtuigen die er stonden. Niemand heeft ons verder iets verteld. We zagen wel vliegtuigen rondcirkelen in de lucht en de brandweer die het gebouw binnen ging, maar verder niets."

Hetzelfde verhaal bij reiziger Lorcan O'Duffy: "Heel wat mensen stonden op het tarmak. Iedereen was wel kalm. We hebben niet veel info gekregen en dat frustreerde de mensen wel een beetje. Het was niet duidelijk hoe lang we moesten blijven. Maar de sfeer was nog best gemoedelijk."

Vertrekhal
Kort voor 19 uur mochten de reizigers dan de vertrekhal van de luchthaven binnen, waar het droog en wat warmer was.

London City Airport is de kleinste luchthaven van Londen, maar hij wordt op dit moment van de week nog druk gebruikt.