Direct naar artikelinhoud
Update

Cyberaanvallen op Amerikaanse sites voorbij

De tweede cyberaanval op het belangrijke internetbedrijf Dyn is voorbij. Dyn meldt dat het incident is opgelost. Door de DDoS-aanval waren veel populaire websites en diensten waaronder Twitter vrijdag onbereikbaar in de Verenigde Staten.

Cyberaanvallen op Amerikaanse sites voorbij
Beeld thinkstock

De eerste aanval op Dyn begon rond 13.10 uur Nederlandse tijd en was rond 15.20 uur verholpen. Om 17.52 uur kregen de systemen van Dyn een tweede aanval te verwerken, die uren duurde. Onder de getroffen sites en diensten zijn ook Amazon, CNN, Airbnb, Netflix, Spotify, Pinterest, SoundCloud, PayPal, het PlayStation Network en de BBC.

WikiLeaks riep zijn aanhangers net voor het einde van de aanvallen op te stoppen met de cyberaanval tegen de Verenigde Staten. 'Assange leeft nog, WikiLeaks publiceert nog. We vragen aanhangers om te stoppen met het platleggen van het Amerikaanse internet. Jullie punt is gemaakt', schrijft de organisatie op haar Twitter-account.

Buienradar

Op alternatieve sites wordt al een paar dagen gespeculeerd dat oprichter Julian Assange is overleden. Assange houdt zich al jaren schuil in de ambassade van Ecuador in Londen, omdat hij bang is dat hij wordt opgepakt en uitgeleverd. Eerder vrijdag publiceerde WikiLeaks een foto van bewapende agenten die buiten het ambassadegebouw zouden staan. WikiLeaks heeft de afgelopen jaren veel geheime Amerikaanse documenten naar buiten gebracht.

Bij de cyberaanvallen op Dyn gaat het om zogenoemde DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service), waarbij de servers van een bedrijf of instelling worden bestookt met zo'n grote hoeveelheid aanvragen dat deze overbelast raken. De FBI is een onderzoek naar de oorsprong van de aanvallen begonnen. Internetbeveiligingsbedrijf Flashpoint meldt aan verschillende Amerikaanse media dat de aanvallen zouden zijn gepleegd met behulp van besmette slimme apparaten die bij mensen thuis staan, zoals onder meer digitale videorecorders en printers. De aanvallen zouden goed gepland en uitgevoerd zijn, en van tientallen miljoenen IP-adressen tegelijk afkomstig zijn.

De aanvallen van vrijdag hadden vooral gevolgen voor internetters langs de oostkust van de Verenigde Staten, maar ook elders ter wereld was er overlast. In Nederland was onder andere Buienradar enige tijd niet bereikbaar. Dyn is een bedrijf dat ervoor zorgt dat een url (webadres) overeenkomt met het bijhorende IP-adres (een persoonlijk adres voor elk apparaat dat op internet is aangesloten). Dit zorgt er dus voor dat het intikken van een webadres erin resulteert dat de gebruiker op de gevraagde site terecht komt - het is dus in feite de ruggengraat van het internet. Een aanval op dit systeem kan veel schade aanrichten.

Buienradar
Beeld thinkstock

Lees ook

DDoS-aanvallen zijn redelijk eenvoudig te beginnen, maar door de getroffen bedrijven lastig te bestrijden. Vijf vragen over deze vorm van cybercriminaliteit.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...