© Theo Derkinderen

“Ik heb me geen minuut verveeld in de academie”

Vandaag neemt de Bornemse academie afscheid van Jan Van Landeghem (61). Hij stond bijna dertig jaar aan het roer van de muziekschool en slaagde erin om het aantal leerlingen te verdubbelen.

Theo Derkinderen

Jan Van Landeghem is een muziekfanaat in hart en nieren. Zijn hele leven staat in teken van alles wat met muziek te maken heeft. Hij studeerde in binnen- en buitenland en schopte het zelfs tot professor. In 1986 kwam hij aan het roer van de Bornemse academie voor muziek, woord en dans. “Ik was destijds muzikant bij een harmonie in Temse en onze dirigent, Marcel De Boeck, was directeur van de academie in Bornem. Maar hij ging met pensioen en vroeg me of ik geen interesse had om deel te nemen aan het examen om directeur te worden. Ik stemde in en tot mijn verbazing was ik de enige die geslaagd was voor de proeven”, vertelt Jan.

Toen hij aan het roer kwam telde de academie 539 leerlingen. Op dit ogenblik gaat het om een duizendtal leerlingen. Bijna een verdubbeling. “Vroeger was de muziekacademie vooral gericht op de harmonieën. Dat het leerlingenaantal geleidelijk gestegen is, heeft vooral te maken met de uitbreiding van de mogelijkheden. Er kwamen opties als jazz- en lichte muziek bij, volksmuziek tot zelfs popmuziek en ooit ook Turkse muziek. Breed gaan is altijd mijn stokpaardje geweest.”

Hoewel Jan goed moest nadenken vooraleer hij ja zei tegen het aanbod in Bornem, heeft hij er nog geen seconde spijt van gehad. “Ik heb me hier geen minuut verveeld in de academie. Ook al was het een zware taak”, zegt hij.

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen, regio Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER