Ex-FIFA-bobo Jack Warner wil Blatter aan de galg praten

Het corruptiepotje bij de FIFA gaat elke dag een beetje verder open. Afgelopen nacht hield de door de FBI beschuldigde ex-vice-president Jack Warner op televisie een opvallende toespraak. Daarin gaf hij te kennen dat hij niets zal achterhouden voor de onderzoekers én dat hij over belastende documenten tegen Blatter beschikt. Gisteren lekte ook een verhoor uit van een andere voormalige topman, Chuck Blazer. Die zei dat er ook bij de toekenning van de WK's van 1998 en 2010 werd gefraudeerd.

Jef Van Hoofstat

Jack Warner uit Trinidad en Tobago was tot 2011 vice-president van de FIFA en voorzitter van de CONCACAF, de overkoepelende voetbalbond van Centraal- en Noord-Amerika en de Caraïben. Na een intern corruptie-onderzoek werd hij geschorst. De 72-jarige is ook een van de toplui die er door de FBI van wordt verdacht steekpenningen te hebben aangenomen. Vorige week meldde hij zichzelf bij de politie, maar hij werd na verhoor op borgtoch vrijgelaten.

Warner zei afgelopen nacht op televisie (zie video) dat hij bewijzen had verzameld van verdachte transacties waar niet alleen hijzelf bij betrokken was, maar ook voorzitter Sepp Blatter. Warner zou die bewijzen niet in eigen bezit hebben, maar die aan een derde partij hebben doorgegeven die ze zal vrijgeven wanneer hij dat zegt. 'Ik ben stil gebleven, angstig dat deze dag ooit zou komen. Maar nu zal ik spreken', zei hij. 'Blatter weet waarom hij ten val is gekomen en ik ook.'

Geen smeergeld van Zuid-Afrika

Wat de man wel ontkende, was dat hij geld kreeg van Zuid-Afrika in ruil voor stemmen voor de toekenning van het WK 2010. Nochtans lekte eerder deze week een document uit waarin stond dat tien miljoen euro zou worden overgemaakt op een rekening die door Warner beheerd werd.

Warner gaf ook aan dat zijn advocaten in gesprek zijn met de autoriteiten van Trinidad en Tobago, waarschijnlijk over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De voormalige topman van de FIFA straat immers op de 'most wanted'-lijst van Interpol, onder meer voor fraude, witwassen en het aannemen van smeergeld.

Een half uur na zijn speech op tv verscheen Warner op een bijeenkomst van zijn partij de Independent Liberal Party. Daar ging hij, voor enkele honderden toeschouwers, dieper in op de zaak en stelde bewijzen te hebben die FIFA-bazen, onder wie ontslagnemend voorzitter Sepp Blatter, linken aan de verkiezingen in zijn land. 'Ik verontschuldig mij dat ik hier niet eerder mee naar buiten ben gekomen', klonk het. 'Zelfs de dood kan de lawine die afkomt niet stoppen. De teerling is geworpen. Dit kan niet meer teruggedraaid worden.'

Nog een topman

Voormalig FIFA-topman Chuck Blazer gaf eerder al aan het Amerikaanse gerecht toe dat hij en andere leden van het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond smeergeld hadden ontvangen bij de toewijzingen van de WK's van 1998 en 2010, respectievelijk aan Frankrijk en Zuid-Afrika. Dat bleek uit het verslag van een verhoor van de man in november 2013, dat woensdag door het Amerikaanse gerecht openbaar werd gemaakt.

Blazer: geen onbesproken figuur

De 70-jarige Blazer was tot medio 2013 een van de invloedrijkste figuren in de Wereldvoetbalbond: hij was tussen 1996 en 2013 lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond en van 1990 tot 2011 was hij secretaris-generaal van de CONCACAF. In mei 2013 werd Blazer voor negentig dagen geschorst omdat hij en voormalig CONCACAF-voorzitter Jack Warner in een rapport van de Ethische Commissie beschuldigd werden van verduistering van tientallen miljoenen dollars. De Amerikaanse FBI stortte zich vervolgens op het onderzoek en dwong Blazer uiteindelijk tot bekentenissen. In het huidige onderzoek dat loopt naar verduistering en corruptie bij de toekenning van WK's, is Blazer op basis van die bekentenissen een van de kroongetuigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Charles 'Chuck' Blazer is nooit een onbesproken figuur geweest binnen de Wereldvoetbalbond. In 2011 was Blazer al de klokkenluider die voorzitterskandidaat Mohamed bin Hammam aan de galg praatte, door de toenmalige voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie van poging tot omkoping te beschuldigen. Bin Hammam zou dat destijds gedaan hebben met de hulp van Warner, die even later verplicht moest opstappen.

Spijtoptant

De getuigenis van Blazer speelde ook een grote rol bij de arrestatie van diverse FIFA-officials vorige week. Nu blijkt waarom: hij gaf tijdens zijn verhoor door het Amerikaanse gerecht (in 2013) toe betrokken te zijn geweest bij corruptie bij de toewijzing van de WK's in Frankrijk (1998) en Zuid-Afrika (2010). Daarbij zei hij ook dat die praktijken gangbaar en normaal waren. Volgens de Amerikaanse justitie is met de fraude en corruptie, die over een periode van 24 jaar werd uitgevoerd, een bedrag van ruim 130 miljoen euro gemoeid.

'Tijdens de periode waarin ik gewerkt heb voor de FIFA en de CONCACAF (Voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, red) heb ik me samen met meerdere personen minstens twee keer schuldig gemaakt aan afpersing', klonk het in de verklaring die Blazer op 25 november 2013 aan de rechtbank van New York aflegde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'Smeergeld ontvangen voor WK 1998'

'In 1992 heb ik samen met anderen smeergeld ontvangen met betrekking tot de toewijzing van het gastland voor het WK in 1998.' Uiteindelijk werd de organisatie van dat WK in juli 1992 aan Frankrijk toegewezen. De Fransen haalden het in de stemming met twaalf stemmen tegen zeven stuks voor Marokko, de enige concurrent.

Volgens Blazer zijn ook bij de rechten van de Gold Cup, het belangrijkste toernooi voor landen van de CONCACAF, flinke sommen smeergeld betaald. Het gaat om de edities van 1996, 1998, 2000, 2002 en 2003.

'Steekpenningen voor WK 2010'

'Tussen 2004 en 2011 heb ik samen met andere leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA steekpenningen ontvangen in verband met de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika', staat verder ook te lezen in het document. Zuid-Afrika werd uiteindelijk verkozen boven Egypte, Marokko en een gezamenlijke kandidatuur van Libië en Tunesië.

Die verklaring van Blazer komt als een verrassing. Het WK van 2010 gold tot dusver niet als erg verdacht, wat wel gezegd kan worden van de edities in 2018 en 2022.

Rusland en Qatar onder vuur

Intussen bevestigde de FBI ook dat zijn huidig FIFA-onderzoek, net als dat van de Zwitserse autoriteiten, is toegespitst op de WK’s van 2018 en 2022. Ook die werden mogelijk frauduleus toegekend, aan Rusland en Qatar. Twee van de 22 leden van het Uitvoerend Comité die stemden, Jack Warner en Nicholas ­Leoz, staan sinds gisteren op de lijst van gezochte personen van Interpol. Een derde stemmer van toen is de opgestapte FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De voorzitter van de Engelse voetbalbond Greg Dyke vindt dat er vooral voor 2022 een herziening moet komen als fraude wordt aangetoond.

‘De organisatie van de WK’s in 2018 en 2022 terugdraaien wordt moeilijk’, zegt bondsvoorzitter François De Keersmaecker. ‘Je kan het alleen afpakken als fraude zwart op wit wordt aangetoond. We zijn ontgoocheld. In onze Belgische kandidatuur voor 2018 stak veel geld, tijd en moeite. Nu realiseren we ons dat die toewijzing niet correct is gebeurd.’ Gilbert Timmermans, destijds een van de managers van de Holland Bel­gium Bid, zit al langer met een wrang gevoel. ‘Sommige FIFA-leden die stemden, bekeken niet eens de samenvatting van ons Bid Book. Rusland en Qatar ­hadden de slechtste presentaties. ’

Wie zijn topkandidaten om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter?

© AFP

Nu Blatter zijn functie als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA opgaf, worden her en der al kandidaten genoemd voor het hoogste petje binnen de voetbalwereld. Op basis van gokwebsites William Hill en Oddschecker maakten wij een rangschikking van de belangrijkste kandidaten. En ja, er zitten ook enkele ‘speciallekes’ bij.

Achteraan de namen vindt u de kansen terug die zij volgens de wedkantoren maken. Zo krijgt u op dit moment bij een overwinning van Platini elf achtste van uw inzet terug, voor een zege van Vladimir Poetin is dat vijfhonderd keer uw inzet.

1. Michel Platini (11/8)

Huidig voorzitter van de Europese voetbalbond. Zei eerder dat hij nooit in de race zou stappen om het voorzitterschap zolang hij dan zou moeten campagnevoeren tegen zijn vriend Sepp Blatter. Dat obstakel is inmiddels opgeruimd.

2. Prins Ali bin al-Hussein (6/4)

De originele uitdager van Blatter. Pakte 73 van de 206 uitgebrachte stemmen op het FIFA-congres.

3. Luis Figo (6/1)

Portugese voetballegende en kandidaat om FIFA-voorzitter te worden, tot hij zich net zoals Michael van Praag terugtrok om geen stemmen af te pakken van die andere alternatieve kandidaat prins Ali.

4. Michael van Praag (10/1)

Nederlands bondsvoorzitter. Trok zich samen met Figo terug om prins Ali zoveel mogelijk stemmen te geven in een poging Blatter van zijn troon te krijgen.

5. Senes Erzik (12/1)

Turks bondsvoorzitter en vicepresident van de UEFA. Geniet populariteit in Afrika omdat hij daar aardig wat projecten uit de grond stampte. Heeft zijn leeftijd (73) wel tegen.

6. Ted Howard (12/1)

Secretaris-generaal van de Noord-, Centraal Amerikaanse en Caribische voetbalbond. Geniet niet al te veel naambekendheid.

7. David Gill (14/1)

De voormalige manager van Manchester United vertolkt een vooraanstaande rol bij de Engelse voetbalbond en bedankte demonstratief voor de functie van vicepresident bij de FIFA uit protest tegen Blatter.

8. Issa Hayatou (14/1)

De grote leider van het Afrikaanse voetbalcontinent. Hayatou kwam in 2002 op tegen Blatter, maar verloor die verkiezing. De Kameroener is echter al 79 en wordt van dezelfde dictatoriale praktijken beschuldigd als Blatter. Bovendien was ook hij al betrokken bij een corruptieschandaal.

9. Prins Ahmed van Koeweit (20/1)

De man met de eloquente naam Ahmed Al-Fadah Al-Ahmed Al-Sabah fungeerde eerder als voorzitter van de Aziatische Olympische Raad en als een lid van het IOC.

10. Jim Boyce (25/1)

Voormalig Iers bondsvoorzitter die vier jaar geleden werd gebombardeerd tot vicepresident van de FIFA, een mandaat die normaal gezien enkele dagen geleden zou worden overgenomen door Gill. Viel vorig jaar op bij het WK toen hij een horloge ter waarde van tienduizenden euro’s, een cadeau waar aardig wat commotie rond was, in tegenstelling tot andere officials nièt teruggaf aan de sponsors. ‘Ik ontdekte het horloge later pas. Hij zat nog in een zak die in mijn garage stond’, was zijn laconieke commentaar. Sprak zich onlangs wel bijzonder fel uit tegen de FIFA-officials die terechtstaan voor corruptie.

Zin in een wild gokje?

Jérôme Champagne (14/1)

Aanvankelijk de eerste uitdager van Blatter, maar de Fransman moest afhaken omdat hij niet de vereiste steun van vijf verschillende landen kon krijgen

David Ginola (33/1)

Franse voetballegende

Grey Dyke (50/1)

Engels bondsvoorzitter

Gary Lineker (100/1)

Engelse voetballegende en presentator van televisieprogramma ‘Match Of the Day’

Pierluigi Collina (200/1)

De Italiaan is denkelijk de beste ref aller tijden

Sir Alex Ferguson (250/1)

Legendarische ex-trainer van Manchester United

Vladimir Poetin (500/1)

Russisch president

Qatar: ‘Ontslag Blatter heeft geen impact op WK 2022’

© EPA

Qatar heeft zich woensdag zelfverzekerd getoond in het hele verhaal rond het aftreden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en het lopende onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond. Dat onderzoek zou ook zijn weerslag hebben op de toewijzingen van het WK 2018 in Rusland en dat van 2022 in Qatar. Maar de Qatari maken zich sterk dat ze ‘geen gevolgen zullen ondervinden van het afscheid van Blatter’.

‘De recente ontwikkelingen zullen onze organisatie van het WK niet in de weg staan’, zegt het land. Ook in Duitsland maken ze zich overigens geen zorgen. Eerder was in de pers de berichtgeving verschenen dat ook de Duitse WK-organisatie van 2006 voorwerp zou uitmaken van het FIFA-onderzoek van de Amerikaanse FBI. Toch is Duits minister van Sport Thomas de Maizière niet ongerust. ‘Ik heb gesproken met mijn Amerikaanse collega, die het onderzoek naar de FIFA voert’, zegt hij. ‘Zij heeft me gerustgesteld en gezegd dat er niets verdachts is aan onze WK-organisatie. Ook zal zij me waarschuwen indien dit toch nog het geval zou zijn.’

Woensdagochtend nam Blatter definitief afscheid van zijn burelen in de FIFA-gebouwen in Zürich. Hij kreeg minutenlang applaus van de ongeveer 400 personeelsleden op de hoofdzetel en haalde in een speech nogmaals de redenen van zijn vertrek aan. Tussen december 2015 en maart 2016 zal er in Zürich een nieuw verkiezingscongres plaatsvinden, waarop de volgende voorzitter zal worden verkozen.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke is intussen niet van plan om een stap opzij te zetten. Nochtans kwam hij in opspraak nadat de FBI een verdachte transactie van tien miljoen dollar aan het licht bracht. ‘Ik kan na wat er de afgelopen dagen is gebeurd geen enkele reden bedenken waarom ik niet door zou gaan als secretaris-generaal. Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig’, vertelde hij aan France Info.

'Smeergeld betaald bij herverkiezing Blatter in 2011'

© AP

Er is smeergeld betaald bij de herverkiezing van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter in 2011. Dat zegt de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Blatter stapte gisteren op bij de FIFA, vier dagen na zijn herverkiezing.

'Dat staat inderdaad in de aanklacht', aldus Lynch, die openbaar aanklager is in de corruptiezaak, op de vraag of er betaald werd voor de herverkiezing van de 79-jarige Zwitser in 2011. Of Blatter zelf rechtstreeks betrokken was bij de smeergeldaffaire, laat Lynch in het midden. 'Daarover ga ik nu niets zeggen.' Blatter werd in 2011 voor de vierde keer verkozen als FIFA-voorzitter. Bij die verkiezing was hij de enige kandidaat nadat zijn uitdager, de Qatarees Mohamed Bin Hamman, wegens corruptie uit de FIFA was gezet.

Blatter leverde gisteren zijn mandaat als FIFA-voorzitter in. Dat gebeurde enkele uren nadat Jérôme Valcke, als secretaris-generaal van de FIFA de rechterhand van Blatter, door de New York Times werd beschuldigd van het uitbetalen van tien miljoen dollar smeergeld aan Jack Warner. Die voormalige vice-voorzitter van de FIFA is één van de voornaamste verdachten in het omkoopschandaal, dat nu al een week de voetbalwereld in zijn greep houdt.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer