Natuurverenigingen naar Raad van State tegen beslissing over Essersbos

Zoals te verwachten viel, trekken een aantal natuurverenigingen en actiecomités naar de Raad van State om de beslissing van de Vlaamse regering over het kappen van een aantal bomen rond het bedrijf H.Essers aan te vechten. met een "crowdfundingactie" wordt geld ingezameld om de juridische kosten te helpen dragen. Bekende Vlamingen als Stijn Meuris, Francesca Vanthielen, Wouter Deprez en Nic Balthazar hebben hun steun toegezegd.

Natuurpunt, het actiecomité Zonhoverheide, Bond Beter Leefmilieu en BOS+ trekken samen naar de Raad van State om de beslissing van de Vlaamse regering over het zogenoemde Essersbos in Genk aan te vechten. Het logistieke bedrijf wil naast de bestaande vestiging een verloren hoek bos kappen om nieuwe hallen te bouwen en 400 extra banen te creëren. Het stadsbestuur van Genk, de provincie Limburg en de Vlaamse regering hebben hiervoor het licht op groen gezet, mits duidelijke afspraken rond compenserende maatregelen en de garantie over de bijkomende tewerkstelling.

De natuurverenigingen gaan toch in het verzet, meer als een principekwestie. "Het Essersdossier is een dominosteen. Als die valt, dan komt het natuurbeleid op losse schroeven te staan", klinkt het bij de initiatiefnemers. Ook heel wat bekende Vlamingen steunen de actie.

Om de procedurekosten te betalen, gaan de initiatiefnemers geld ophalen bij sympathisanten. Er worden voor de crowdfundingactie fiscale attesten uitgereikt aan wie een storting doet.

Meest gelezen