Antwerpen neemt afscheid van overleden eregouverneur Kinsbergen

In Wilrijk is de Antwerpse eregouverneur en minister van Staat Andries Kinsbergen begraven. Hij overleed eind vorige maand op 89-jarige leeftijd. Heel wat politici en academische vertegenwoordigers woonden de staatsbegrafenis bij en in verschillende geëmotioneerde toespraken werd hij voor zijn levenswerk geëerd.

De plechtigheid vond plaats op de campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. De academische omgeving is geen onbelangrijke locatie voor de overleden liberaal, gezien zijn belangrijke rol in de uitbouw van de Antwerpse eenheidsuniversiteit.

Naast zijn familie en medewerkers woonden ook een vertegenwoordiger van het Paleis en het leger de plechtigheid bij, net als verschillende ministers van Staat en provinciemandatarissen, Kamervoorzitter Siegfried Bracke, Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en andere liberale kopstukken, alsook meerdere universitaire afgevaardigden. In de aula stonden tientallen kransen en bloemstukken opgesteld.

Tussen 10 en 11 uur kon het publiek nog een laatste groet brengen, waarna de viering met vele klassieke muziekstukken begon. Afscheidsredes waren er onder meer van zijn eerste kabinetschef als gouverneur, Camille Paulus. Hij prees Kinsbergens erg brede maatschappelijke inzet, zowel economisch, cultureel, als op het vlak van veiligheid en de gezondheidszorg. "Met hem verdwijnt een uitzonderlijke persoonlijkheid. 26 jaar lang was hij het onbetwiste boegbeeld van de provincie. Hij was mijn leermeester en ik heb hem mogen opvolgen", klonk het. "Weet dat in ons geheugen en in ons hart altijd een plaats voor u voorbehouden blijft", richtte hij zich geëmotioneerd tot zijn overleden mentor.

Minister van Staat Annemie Neyts noemde hem "een pluralistische liberaal" en evenzeer een "schitterende pleitbezorger" voor de provincie. "Hij deed zoveel, voor de Hoge Raad voor de Diamant, de haven, enzovoort. Hij was voorzitter van de Koning Boudewijnstichting. Hij werd beroepshalve maar ook daarbuiten geïnspireerd door zijn overtuiging om met alle gezindten en meningen samen te werken, om tot resultaten te komen".

Ze wees er ook op dat Kinsbergen de eerste gouverneur was die tot minister van Staat werd benoemd. "Maar hij verdiende de erkenning meer dan wie ook", aldus nog Neyts.

Meest gelezen