© Marc Herremans - Mediahuis

“Als Trossard en Schrijvers blijven presteren,krijgen ze hun kans”

Zijn vakantie op Ibiza is nog een verre herinnering. Bondscoach Roberto Martinez vliegt van wedstrijd naar wedstrijd en is al volop bezig met de eerstkomende kwalificatie-interlands tegen Gibraltar (31 augustus in Luik) en in Griekenland (3 september in Athene). Opvallend: Martinez volgt ook Genk-spelers Leandro Trossard en Siebe Schrijvers. “Ik ga de twee de volgende matchen van nabij volgen, als ze blijven presteren, krijgen ze hun kans.”

Ludo VANDEWALLE

“We zijn met de ganse familie naar Ibiza, waar ik een huisje heb, op vakantie geweest”, aldus een opgeruimde Martinez. “Genieten. De hele familie verzamelt daar. Mijn ouders, mijn zuster, mijn schoonbroer, mijn neef, de familie van mijn vrouw. Niet in het gekke gedeelte van Ibiza natuurlijk. Ibiza is een eiland waarop je in een cirkel van 40 kilometer àlles vindt. Met kinderen is het schitterend, als je wil feesten kom je aan je trekken, als je helemaal in je eentje in the middle of nowhere een boek wil schrijven,… je vindt het allemaal daar.”

Toch op vakantie geweest? We zagen je overal. Op de Confederations Cup, op de Europese Supercup, in de Jupiler Pro League, in de Premier League,… Hoeveel wedstrijden per jaar volgt u eigenlijk?

“Ik tel ze niet. Ik probeer er zo veel mogelijk live te zien. Het is superbelangrijk de Belgische spelers te volgen. De spelers die ik live niet kan zien, volg ik op televisie. Ik heb een lijst van 5 Belgische spelers die in aanmerking komen. Enkele jonge spelers die er vorig seizoen bij kwamen (Tielemans, Dendoncker, … nvdr.) deden het heel goed. Ik wil er zo nog enkele ontdekken. Ik was zondag op Sint-Truiden-Standard en dat was ook interessant. Sint-Truiden heeft echt twee, drie interessante jonge spelers. Nog niet voor dit seizoen bij de Rode Duivels maar over twee, drie jaar misschien wel.”

Welke spelers komen er nu al in aanmerking? Zitten daar verrassingen bij?

“Dat Timothy Castagne wordt gevolgd, wist je waarschijnlijk al. Ook Zakaria Bakkali, die van Valencia naar Deportivo La Coruña verhuisde, komt weer in beeld. Theo Bongonda trok van Celta de Vigo naar Turkije (Trabzonspor, nvdr.) en ik zag daar twee goede wedstrijden van hem. Dennis Praet ook… ik volg ze nog allemaal.”

Van welke spelers in de Jupiler Pro League ben je zo vroeg op het seizoen onder de indruk?

“Je kan niet om Leandro Trossard en Siebe Schrijvers van KRC Genk heen. De manier waarop ze spelen op die leeftijd is heel knap. Ze hebben een grote invloed op het functioneren van hun team. Ik ga ze de volgende wedstrijden van nabij volgen. Als ze blijven presteren, krijgen ze hun kans. Zaterdag ga ik al naar Genk-Charleroi en zondag naar Chelsea-Spurs. (lacht) Weer een mooi weekend.”

Wat wil je het komende jaar verbeterd zien bij de Rode Duivels?

“De volgende vier wedstrijden – Gibraltar thuis, Griekenland uit, Bosnië uit en Cyprus thuis – gaat het om de kwalificatie. Dan wil ik een winnaarsmentaliteit zien. We kennen elkaar nu allemaal beter, nu gaat het om winnen. Griekenland en Bosnië uit zijn de moeilijkste wedstrijden, dat wisten we al van het begin. Griekenland zal even moeilijk zijn als in Brussel. Ze zullen nu niet plots aanvallen. Ze kunnen verdedigen, dat zullen ze dus blijven doen. De kwalificatie is het eerste gedeelte. Daarna moeten we evolueren, verschillende systemen kunnen spelen om de tegenstander te verrassen. We moeten klaar zijn om elke tegenstander aan te pakken.”

Moet de winnaarsmentaliteit niet groter worden? Die extra stap zetten, zelfs tegen de eigen natuur een over-mijn-lijk-mentaliteit tonen?

“Ik weet zeker dat de spelers om hun nationaal elftal geven, dat ze elke wedstrijd willen winnen. Nu moeten ze nog leren hoé een wedstrijd te winnen als het niet loopt zoals het moet, zoals in die thuismatch tegen Griekenland. Dàt is de stap die we moeten zetten. We geloven in onszelf en weten dat we goed zijn, nu gaat het om winnen, winnen, winnen. Andere spelers moeten hun verantwoordelijkheid nemen als Kompany, Hazard of De Bruyne er niet zijn.”

In België hebben we intussen een schrijnend gebrek aan centrale verdedigers.

“Er zijn twee knelpuntposities in het Belgische voetbal: centrale verdedigers en flankverdedigers. Ik heb daar als bondscoach de komende 12 maanden nog geen last van maar op langere termijn komen daar problemen van. Elke jonge speler wil aanvaller zijn. We moeten in de jeugdopleiding ook de nadruk durven leggen op verdedigen, de jongeren daar ook het plezier van leren inzien.”

Bent u een coach voor de lange termijn? Met Michel Preud’homme op de loer verwacht men dat u na het WK niet zal blijven.

“Ik ben altijd bezig met het hier en nu. Mijn contract loopt nog tot na het WK. Ik ben nog niet bezig met wat daarna gebeurt.”

De naam van Preud’homme zal regelmatig terugkeren als het over bondscoach gaat. Zal dat u storen?

“Neen, helemaal niet. Ik heb alles duidelijk op een rijtje. Ik begrijp wel dat er in de marge veel wordt verteld. Zo gaat het in voetbal. Dat houdt me echt niet bezig.”

Wil u straks niet terug naar de Premier League?

“Ik had de voorbije maanden de mogelijkheid om clubs te gaan trainen, ook in de Premier League, maar die heb ik telkens afgewezen. Ik heb me hier verbonden en ik zal de voetbalbond nooit in de steek laten. Er wordt over de verlenging van mijn contract wellicht pas nà het WK gesproken. Dat moet je aan de voetbalbond vragen.”

Laten we het eens over Romelu Lukaku hebben. Kan u een speler van 85 miljoen euro op de bank zetten?

“Manchester United, de club die hem kocht, zal dat waarschijnlijk niet meteen doen. Anders hadden ze er niet zoveel geld voor betaald. Wij hebben nog spelers die in de spits kunnen spelen. Batshuayi bijvoorbeeld. Hij is veel veranderd, heeft veel meer maturiteit. Maar Lukaku is in ieder geval klaar voor dit hoogste niveau. In de Supercup tegen Real Madrid miste hij die kans, maar hij herpakte zich en scoorde toch nog. En tegen West Ham United was het twee keer raak. Het zit goed, dat zie je aan zijn lichaamshouding. Ook de anderen. Hazard is bijna terug en ik zou hem er dolgraag bij hebben tegen Gibraltar en Griekenland. Hij hoeft niet eens die twee wedstrijden te spelen.”

Iedereen was positief over het debuut van Lukaku bij Man Utd. Iedereen, behalve analist Thierry Henry, T3 van de Rode Duivels. Wat vindt u daarvan?

“Ach, Henry weet welk potentieel Lukaku heeft en daarom zal hij wellicht altijd bij de laatsten zijn om hem te loven. Romelu weet dat ook. Soms heb je gewoon iemand nodig die zich over jou ontfermt.”

Maar Thierry Henry is analist en doet dat in publiek. Dat kan toch telefonisch?

“Hun relatie is heel eerlijk. Lukaku verwacht niet makkelijk een compliment van Henry. Romelu heeft soms een prikkel nodig. Toen ik hem bij Everton voor een recordbedrag aantrok, heb ik ook nog voor een concurrent gezorgd. Dat duwde hem naar een nog hoger niveau. Romelu is een perfectionist, maar nog niet aan zijn top. Dat wilde Henry zeggen.”

Tot slot nog een probleempje: we hebben geen stadion meer. De Rode Duivels zijn bij de beste spelers in de wereld, maar hebben geen behoorlijk stadion om in te spelen. Verontrust u dat niet?

“Op korte termijn is er gelukkig alleen die wedstrijd tegen Cyprus. Maar je hebt gelijk: we hebben de beste ambassadeurs ooit in het Belgisch voetbal. In het buitenland kijkt iedereen naar België. Daarom hoop ik dat dit opgelost geraakt, maar dat zal tijd in beslag nemen.”