© ram

Ruimere voorstudie naar toekomst cultureel centrum

Er is nog geen duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met het cultureel centrum. De beide gemeenten hebben een nieuwe voorstudie gevraagd.

ram

Het cultureel centrum is gevestigd in het voormalig kloostergebouw in de Pastoor de Katerstraat. Baarle-Hertog en -Nassau willen graag een vergelijking zien tussen een verbouwing van de huidige locatie of een nieuwbouw op een andere plaats in de enclavegemeente. Daarom werd een voorstudie gedaan, maar die moet ruimer opgevat worden. “De bouw en de staat van het huidige gebouw maken het praktisch onmogelijk om het duurzaam te maken voor de volgende dertig jaar”, zegt communicatie-ambtenaar Gitte Tilburg van Baarle-Hertog. “Zo zijn de gevels bijna niet te isoleren, is vloerisolatie niet aanwezig en vraagt het aanbrengen van bijvoorbeeld warmtepompinstallaties om een forse extra investering. De indeling en het efficiënte gebruik van de oppervlakte zijn op basis van de huidige voorstudie niet merkelijk te verbeteren. Bovendien blijft op de derde verdieping bijna 600 vierkante meter onbenut, terwijl uitbreiding wel noodzakelijk is voor een grote zaal.”

Asbestsanering

Uit de financiële raming blijkt dat een investering van minstens 4 miljoen euro nodig is. In dat bedrag is geen rekening gehouden met asbestsanering en opties zoals een schuiftribune in de grote zaal. De twee Baarles vinden dat er onvoldoende zekerheid is dat de forse investering voor een vernieuwbouw voldoet voor de komende decennia. “Daarom is besloten om de voorstudie te verbreden naar een grondige totaalrenovatie op de huidige locatie en de optie nieuwbouw op een andere plaats. Daarnaast moeten ook nog de te verwachten bijkomende kosten bij een vernieuwbouw berekend worden”, zegt Gitte Tilburgs. De bijkomende studie betekent niet dat de tijdsplanning moet veranderd worden. Afhankelijk van het resultaat en de daaropvolgende besluitvorming kan de aanbesteding volgend jaar gebeuren.