Darcis dolblij met ticket voor derde ronde, titelverdedigster heeft (opnieuw) drie sets nodig

© REUTERS

Steve Darcis (AT9 71) heeft zich woensdag in Melbourne verzekerd van een ticket voor de derde ronde van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Ook het Zwitserse duo Roger Federer & Stan Wawrinka plaatste zich, net als ’s werelds nummer één bij de vrouwen Angelique Kerber. Al ging dat bij die laatste niet bepaald van een leien dakje.

Steve Darcis klopt Schwartzman en mag naar derde ronde

De 32-jarige Darcis klopte in de tweede ronde de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 54) in vier sets, na 2 uur en 32 minuten stonden de 6-3, 6-3, 2-6 en 6-4 setstanden op de tabellen. Voor de Luikenaar, de Belgische nummer twee, is het de eerste keer dat hij de derde ronde bereikt Down Under, daarin wacht de als veertiende geplaatste Australische publiekslieveling Nick Kyrgios (ATP 13) of de Italiaan Andreas Seppi (ATP 89).

Maandag al was Darcis erin geslaagd een allereerste zege ooit te boeken op de hoofdtabel in Melbourne, hij klopte toen de Australische thuisspeler Sam Groth (ATP 162) met 3-6, 6-3, 6-2 en 6-2. In ronde twee mocht ‘Shark’ de baan op tegen de acht jaar jongere Schwartzman, die in zijn openingsduel verrassend de maat had genomen van de als 22e geplaatste Uruguayaan Pablo Cuevas (ATP 22).

Darcis nam in hun eerste onderlinge confrontatie een uitstekende start tegen Schwartzman en won sets één en twee met 6-3. De derde manche moest hij aan de Argentijn laten, in de vierde set nam de Luikenaar het commando echter opnieuw over.

Darcis mag opletten voor zijn volgende opponent. Niet Nick Kyrgios (ATP 13), maar wel Andreas Seppi (ATP 89) wordt zijn tegenstander. De Italiaan zorgde woensdag in zijn tweederondepartij in Melbourne voor een verrassing van formaat door de als veertiende geplaatste Australische thuisfavoriet na een zware vijfsetter uit het toernooi te kegelen. Pas na drie uur en acht minuten haalde Seppi het met 1-6, 6-7 (1/7), 6-4, 6-2 en 10-8, in de slotset liet Kyrgios een matchbal onbenut.

Lange tijd leek er voor bad boy Kyrgios geen vuiltje aan de lucht. Hij won de eerste twee sets en stond al met één been in de derde ronde. Seppi knokte zich echter terug in de partij, trok sets drie en vier naar zich toe en zo moest een vijfde manche voor de beslissing zorgen. Daarin kregen beide spelers meermaals de kans om het pleit te beslechten, Kyrgios miste zelfs een matchbal. Seppi bleef wel koel en zorgde voor een stunt. “Seppi is een uitstekende speler, een echte metronoom”, stelde Darcis.

Donderdag komt er met David Goffin (ATP 11) nog een tweede Belgische man in actie in de tweede ronde, het elfde reekshoofd ontmoet de Tsjechische veteraan Radek Stepanek (ATP 102).

Dolblij met ticket voor derde ronde

“Vooraf had ik de kansen tegen Schwartzman op 50-50 ingeschat”, aldus Darcis. “Hij is een uitstekende speler met enkele mooie overwinningen op zijn palmares. Ik heb mijn kans gegrepen. Van in het begin geloofde ik erin, ik speelde sterk, varieerde ook goed en dat bracht hem in moeilijkheden. Met de wind was het niet makkelijk om op de lijn te blijven, maar ik vind dat ik het goed gedaan heb. Zoals eerder al gezegd, zie ik dat de voorbereiding loont en het is geen toeval dat ik hier zo goed speel ik Melbourne”.

In de derde ronde ontmoet Darcis zijn Italiaanse leeftijdsgenoot Andreas Seppi (ATP 89), die na een loodzware vijfsetter de als veertiende geplaatste publiekslieveling Nick Kyrgios (ATP 13) uit het toernooi kegelde. Voor de Luikenaar is het na Roland Garros 2011 pas de tweede keer dat hij de derde ronde op een grandslamtoernooi bereikt. “Dit is een mooie bekroning, omdat ik in mijn carrière al vaak van heel ver ben moeten terugkomen. Het is ook nog niet veel gebeurd dat ik zonder het minste pijntje in Australië aangekomen ben. Ik was klaar, ik was fit en ik voelde me goed en dat zie je op het terrein. Ik probeer er zo veel mogelijk van te genieten, want ik weet dat het snel kan keren.”

Zwitsers Federer en Wawrinka blijven foutloos

Verder plaatsen Roger Federer (ATP 17) en Stan Wawrinka (ATP 4) zich zonder setverlies voor de derde ronde. Viervoudig winnaar Federer, pas het zeventiende reekshoofd Down Under, rekende met 7-5, 6-3 en 7-6 (7/3) af met de Amerikaan Noah Rubin (ATP 200). De als vierde geplaatste Wawrinka, die maandag nog vijf sets nodig had gehad om de eerste ronde te overleven, klopte de Amerikaan Steve Johnson (ATP 30) met 6-3, 6-4 en 6-4.

Federer won de Australian Open in 2004, 2006, 2007 en 2010 en schopte het daarnaast ook zevenmaal tot in de halve finales Down Under. Wawrinka pakte in 2014 de eindzege in Melbourne en bereikte een jaar later de halve eindstrijd. In de derde ronde botst Federer op het Tsjechische tiende reekshoofd Tomas Berdych (ATP 10), Wawrinka ontmoet de Italiaan Paolo Lorenzi (ATP 43) of de Serviër Viktor Troicki (ATP 35).

© EPA

Andy Murray ondanks enkelblessure naar derde ronde

‘s Werelds nummer één Andy Murray heeft woensdag zonder setverlies de derde ronde van de Australian Open bereikt. Het Schotse topreekshoofd nam in de tweede ronde in Melbourne in drie sets de maat van de Russische youngster Andrey Rublev (ATP 152), het werd 6-3, 6-0 en 6-2.

Voor Murray leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht, totdat hij bij een val in het begin van de derde set zijn rechterenkel bezeerde. ‘Muzza’ had zichtbaar last en liet zich eve

n verzorgen, maar hij beet door en haalde het al bij al makkelijk van zijn pas 19-jarige opponent. “Mijn enkel doet een beetje pijn, maar ik denk niet dat het erg is”, verklaarde Murray na afloop. “Straks ga ik er zeker ijs op laten leggen, maar het valt wel mee.”

Olympisch kampioen Murray stond al vijf keer in de finale van de Australian Open (2010, 2011, 2013, 2015 en 2016), maar kon de Happy Slam nog nooit winnen. In ronde drie botst hij op de Amerikaan Sam Querrey (ATP 32).

© EPA

Dan Evans kegelt zevende reekshoofd Cilic uit het toernooi

Marin Cilic (ATP 7) is verrassend uitgeschakeld op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.

De als zevende geplaatste Kroaat, in 2010 nog halvefinalist in Melbourne, liet zich woensdag in de tweede ronde verrassen door de Brit Daniel Evans (ATP 51). Die haalde het na bijna drie uur tennis met 3-6, 7-5, 6-3 en 6-3 en boekte zo misschien wel zijn mooiste zege uit zijn carrière.

In ronde drie mag Evans de baan op tegen het 27e reekshoofd, de Australische thuisspeler Bernard Tomic (ATP 27), of de Dominicaan Victor Estrella Burgos (ATP 103).

Kerber heeft opnieuw drie sets nodig

Bij de vrouwen verzekerde ‘s werelds nummer één Angelique Kerber verzekerde zich van een plaats in de derde ronde van de Australian Open. Net als in haar eersterondepartij liep het voor de titelverdedigster echter opnieuw niet van een leien dakje, in het Duits onderonsje met Carina Witthoeft (WTA 89) had ze woensdag drie sets nodig om de partij naar zich toe te trekken. Na twee uur en acht minuten stonden de 6-2, 6-7 (3/7), 6-2 setstanden op het scorebord.

Kerber, die in ronde één met 6-2, 5-7 en 6-2 de maat had genomen van de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA 51), bezorgde zichzelf zo een mooi verjaardagsgeschenk, uitgerekend woensdag vierde ze immers haar 29e verjaardag. In de derde ronde treft ze de Tsjechische Kristyna Pliskova (WTA 58), zij verraste de als 27e geplaatste Roemeense Irina-Camelia Begu (WTA 29).

© EPA

Flipkens en Errani bereiken tweede ronde dubbelspel

Kirsten Flipkens plaatste zich samen met Sara Errani voor de tweede ronde van het dubbelspel. De Belgisch-Italiaanse tandem was in de eerste ronde te sterk voor de Australische Daria Gavrilova en de Russin Daria Kasatkina, het werd 6-2 en 6-4 na 1 uur en 25 minuten.

In ronde twee krijgen Flipkens en Errani met de tweede reekshoofden taaie opponentes voor de kiezen, ze moeten de baan op tegen de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en de Tsjechische Lucie Safarova. Die laatste (WTA 61) was dinsdag in het enkelspel nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Yanina Wickmayer (WTA 60). Ook Flipkens (WTA 70) verloor dinsdag in het enkelspel, de Kempense ging in de eerste ronde met 7-5 en 6-2 onderuit tegen de als negende geplaatste Britse Johanna Konta (WTA 9).

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen