"Europese Commissie moet lobbyregister verplicht maken"

In het Europees Parlement is bijna iedereen het erover eens om meer lobbyisten het transparantieregister te laten tekenen. Tegen 2016 moet de Europese Commissie met een wetsvoorstel komen om het register verplicht te maken, vinden de volksvertegenwoordigers.

Naar schatting 75 procent van de lobbyisten uit de bedrijfswereld en 60 procent van de ngo's die in de Europese instellingen actief zijn, hebben het transparantieregister ondertekend. Met 646 stemmen voor, 7 tegen en 14 onthoudingen heeft het Parlement een reeks "aanmoedigende" maatregelen goedgekeurd. Die moeten lobbyisten ertoe aanzetten om, in afwachting van het Commissievoorstel, zich te laten registreren.

Alle parlementsleden en hun medewerkers worden gevraagd om de lobbybedrijven die niet in het register staan, te overtuigen zich te registeren voor ze hen ontmoeten. Niet-geregistreerde lobbyisten zouden zelfs de toegang tot het Parlement ontzegd moeten worden. Wie wel op de lijst staat, moet gemakkelijker de toestemming krijgen om evenementen te organiseren in het Parlement en moet ook kunnen spreken in de parlementscommissies.

Het halfrond dringt ook aan op een heuse "wetgevingsvoetafdruk". Dat is een document waarin het parlementslid dat verantwoordelijk is voor de behandeling van een dossier alle lobbyisten vermeldt die hem hebben benaderd, voor zover dit het dossier beĆÆnvloed heeft.

N-VA-parlementslid Mark Demesmaeker is het eens met de nieuwe regels, maar vindt het niet kunnen dat ook van provincies, steden en gemeenten verwacht wordt dat ze zich inschrijven in het register. Bij de regio's is dit niet het geval. "De lokale overheden kunnen bezwaarlijk als lobbyist worden omschreven, terwijl ze het dichtste bestuursniveau bij de burgers zijn en tegelijk een vitale rol spelen in de Europese Unie", legt hij uit. "Daarom moeten zij voldoende betrokken blijven bij het besluitvormingsproces en moet hun recht op raadpleging en inspraak niet worden beperkt." Demesmaeker heeft zich omwille van dat luik onthouden bij de stemming.

Het transparantieregister werd in 2011 aangenomen door het Parlement en de Commissie. Het Parlement wilde het van meet af aan verplicht maken, maar daar kwam tot nu nog niets van in huis.

Meest gelezen