‘The Sky is the Limit’-miljonairs woedend na inval politie: “Intimidatie omdat wij wél meer dan 1.500 euro netto verdienen”

© pn/vier

De politie, voedsel- en ­arbeidsinspectie zijn gisteren massaal binnengevallen in het luxehotel van de Iraanse broers Salar en ­Sasan Azimi, de multimiljonairs uit ‘The Sky Is the ­Limit’. Een controle, onder meer gericht op illegale tewerkstelling, zegt de politie. “Intimidatie van het hoogste niveau”, reageren de broers. “Ze kunnen het niet verdragen dat wij in Lamborghini’s rijden en met helikopters rondvliegen.”

Marc Klifman en Theo Derkinderen

Hotel De Elderschans in Aardenburg, vlak over de grens bij Sluis, is het paradepaardje van het imperium van de zakenbroers Azimi. Het werd vorig jaar nog officieel benoemd tot beste all-inhotel van Nederland. De Iraanse multimiljonairs – die ooit als asielzoekers in Zeeuws-Vlaanderen strandden – kochten het complex voor “een prikje” van 500.000 euro. Maar met 50.000 overnachtingen per jaar boeken ze ondertussen woekerwinsten. “We werken keihard, maar zéér graag”, zegt Salar Azimi (34). “Wij doen aan topsport en presteren bovengemiddeld. Sommigen hebben dat blijkbaar niet graag. Als je het goed doet, dan krijg je in Nederland meer controle dan wanneer je 1.500 of 2.000 euro netto verdient.”

© Charlotte Speck/hbvl

Terwijl de hotelgasten gisterochtend rond 8.30 uur aan het ontbijt zaten, vielen de ordediensten plots massaal binnen in het hotel. Het ging om een gezamenlijke actie van politieagenten, voedsel- en arbeidsinspecteurs en gemeentewerkers. Volgens hotel­gasten makkelijk een twintigtal man, volgens de broers Azimi een zestigtal man. “In ieder geval met overdreven veel machtsvertoon”, zeggen ze.

Illegalen aan het werk

Het hotel van de broers Azimi, die bij ons bekend raakten dankzij het Vier-programma The Sky Is The Limit, werd geviseerd omdat er bij een eerdere controle illegale werknemers werden aangetroffen. “Die controle dateert al van enige tijd geleden”, zegt Paul van der Burg, woordvoerder van de Nederlandse inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Maar zulke zaken blijven op ons netvlies staan. Vandaar dat we hen opnieuw controleerden, om te zien of ze zich verbeterd hebben.”

De controleactie gisteren heeft urenlang geduurd. Het hotel werd helemaal gescreend, computers werden bekeken en personeel werd ondervraagd. Maar niemand werd opgepakt. “Wij hebben hier geen illegale mensen werken”, zegt Salar Azimi. “Bij die vorige controle ging het om slechts één van onze tientallen werknemers – een Turkse jongen – van wie één document niet in orde was. En daarvan was ik niet op de hoogte. Dit is gewoon machtsvertoon. Pure intimidatie met de bedoeling om mensen die keihard werken te kleineren. Ze kunnen het niet verdragen dat wij in Lamborghini’s rondrijden en met helikopters vliegen. Dus proberen ze ons op een of andere manier te pakken. Maar wij hebben helemaal niets te verbergen.”

Of er tijdens de controle ook inbreuken werden vastgesteld, willen de Nederlandse autoriteiten pas vandaag kenbaar maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen