Direct naar artikelinhoud
appdate

De Drie Apps van de Week: Walking Dead, Oceanhorn en Bijenradar

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: een game met ondoden, 'Zelda' op je iPad en hulp aan de bijen.

De Drie Apps van de Week: Walking Dead, Oceanhorn en Bijenradar
Beeld thinkstock

Lopende stripdoden
De videogame van The Walking Dead heeft al meer dan negentig 'Game of the Year'-awards op zak voor de versies die op console en iOS verschenen, en sinds kort kunnen ook bezitters van een Android-apparaat ermee aan de slag. Voor wie de hype tot nu toe gemist heeft: The Walking Dead is begonnen als stripreeks en doet het momenteel goed als tv-serie. De games spelen zich af in hetzelfde apocalyptische universum als de strips en de serie, maar volgt een compleet nieuw verhaal met nieuwe personages. De post-apocalyptische avonturen richten zich op groepjes overlevenden die er alles aan moeten doen om zich de constante stroom zombies van het lijf te houden.

In serie 1 van de gamereeks volg je Lee Everett, universitair docent én veroordeelde moordenaar, die het ouderloze meisje Clementine probeert te beschermen. Je krijgt constant moeilijke keuzes voorgeschoteld, bijvoorbeeld wanneer twee mensen het loodje dreigen te leggen en je er maar één kunt redden. Alles wat je doet, heeft kleine of grote gevolgen voor de rest van het verhaal. Het geheel is weergegeven in prachtige cell-shaded (stripachtige) graphics.

Deel 1 telt vijf afleveringen, en de eerste kun je gratis spelen. Zo kun je testen of je het wat vindt en of de game goed draait op je systeem. Voor de overige afleveringen zul je moeten betalen. Bezitters van een iOS-toestel kunnen zich inmiddels al vastbijten in het tweede seizoen van deze terecht bejubelde parel.

The Walking Dead
Google Play (eerste hoofdstuk gratis)
App Store (Seizoen 1) (Seizoen 2 - 4,49 euro)

De Drie Apps van de Week: Walking Dead, Oceanhorn en Bijenradar
Beeld App Store

'Zelda' op je iPad
Dat de makers van de game Oceanhorn (voor iOS) geïnspireerd zijn door de populaire The Legend of Zelda-reeks, is overduidelijk. Sla bosjes en potten kapot met je zwaard om geld te vinden, open schatkisten om nieuwe wapens te vinden, en verzamel hartjes om in leven te blijven: alles in dit mooi vormgegeven spel ademt Zelda. De game komt nog het dichtst in de buurt van 'Zelda: The Wind Waker' (GameCube, 2003). Je reist naar de verschillende delen van de spelwereld met behulp van een zeilboot. De game wordt schuin van bovenaf weergegeven en bevat (simpele) puzzels, gevechten en exploratie.

Oceanhorn verscheen al in november vorig jaar, maar nu is er een gratis uitprobeerversie verschenen. Die bevat het eerste hoofdstuk van de game. Zo kun je nagaan of de game wel soepel draait op jouw systeem.

Tijdens het spelen wordt met een score aangegeven hoe goed het spel presteert. Als je de demo hebt uitgespeeld, zie je dat cijfer in perspectief en kun je beslissen of je het volledige spel wilt aanschaffen (7,99 euro). Een mooie gelegenheid om de game alsnog uit te proberen, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Want het mag dan min of meer een 'Zelda-kloon' zijn, het is wel een uitzonderlijk goede. Beter goed gejat dan slecht bedacht!

Oceanhorn (Benchmark Edition)
App Store (gratis)

Oceanhorn (complete game)
App Store (7,99 euro)

De Drie Apps van de Week: Walking Dead, Oceanhorn en Bijenradar
Beeld App Store

BIJdrage
De app Buienradar kent u waarschijnlijk wel, maar heeft u al van de Bijenradar gehoord? Bijenradar (gelanceerd door Natuur & Milieu in samenwerking met KPN) is bedoeld om de bijensterfte tegen te gaan. Althans, om daar een bijdrage aan te leveren. Dat gebeurt door de gebruiker meer inzicht te geven in de leefsituatie van bijen in ons land. Per postcodegebied kun je de populatie checken, en ook is er een kaart die de biodiversiteit in Nederland toont.

Verder geeft de app tips om de bijen in Nederland te helpen. Welke planten kun je daarvoor het best planten? Er is een mogelijkheid om het op een kaart aan te geven als je zelf een plant hebt geplant, en je kunt het op Facebook delen. Minder bijen kan uiteindelijk tot voedseltekorten leiden (doordat er minder bestuiving plaatsvindt), dus wie de bij helpt, profiteert er uiteindelijk ook zelf van. Iedereen b(l)ij!

Bijenradar (gratis)
App Store
Google Play

De Drie Apps van de Week: Walking Dead, Oceanhorn en Bijenradar
Beeld App Store