© AFP

FIFA maakt Garcia-rapport toch openbaar (na aanpassingen)

Het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft dan toch besloten om het 430 pagina’s tellende rapport omtrent de WK-toewijzingen aan Rusland (2018) en Qatar (2022), het zogenaamde Garcia-rapport, openbaar te maken.

vml

FIFA-voorzitter Sepp Blatter benadrukte vrijdag wel dat het rapport eerst nog zal aangepast worden voor de uiteindelijke publicatie. ‘Wij zijn altijd vastberaden geweest dat de waarheid gekend moet zijn’, aldus Blatter.

De FIFA ging eerder niet in op verzoeken om het rapport in zijn geheel openbaar te maken. Volgens Blatter wordt het rapport enkel vrijgegeven nadat een lopend onderzoek naar enkele individuen afgerond is. Vóór de uiteindelijke publicatie zal het rapport eerst nog geredigeerd worden, zodat getuigen die vertrouwelijke informatie aanleverden niet bij naam genoemd worden. Blatter bevestigde verder nogmaals dat de FIFA niet zal terugkomen op de toekenning van de WK’s aan Rusland en Qatar.

Half november concludeerde de FIFA op basis van het onderzoek naar de toewijzingen van de WK’s van 2018 en 2022 dat Rusland en Qatar vrijgepleit konden worden van corruptie. Michael Garcia, die het onderzoek voerde, ging echter in beroep tegen deze conclusies. Dat beroep werd dinsdag door het FIFA-Beroepscomité verworpen. Een dag later raakte bekend dat Garcia opstapt als voorzitter van de onderzoekskamer van de Ethische Commissie. Hij verwijt de FIFA een gebrek aan leiderschap.

Onder meer de Nederlandse en de Belgische Voetbalbond hebben reeds volledige inzage in het rapport gevraagd. België en Nederland waren kandidaat om samen het WK 2018 te organiseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal