Luister naar

Alleen economie China groeit harder

Nieuws
Eduard Sloot
donderdag 17 augustus 2017 om 03:00

Den Haag

Superlatieven over de Nederlandse economie woensdag. De BV Nederland is koploper in Europa, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal groeide de economie met maar liefst 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Eigenlijk doet alleen Aziatische tijger China het beter, aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Na jaren van hoge werkloosheid regent het nu ook goed nieuws over de arbeidsmarkt. De groei van het aantal banen is sinds 2008 niet zo hoog: in het tweede kwartaal kwamen er 51.000 bij. En voor alle leeftijden daalt de werkloosheid, signaleert Van Mulligen. ‘Steeds meer bedrijven hebben moeite met het vinden van personeel.’ Gek genoeg is dat nog niet terug te zien in stijgende lonen, zegt hij.

Waarom groeit de economie zo sterk? Dat komt vooral door de export en de consumptie, aldus het CBS. Maar ook bedrijven investeren meer. De opgebloeide woningmarkt speelt daarin een grote rol, aldus Van Mulligen. Er worden meer woningen verkocht, nieuwe huizen gebouwd en Nederlanders trekken de portemonnee voor een nieuwe keuken of meubels. Tegelijk geven consumenten meer uit aan nieuwe kleding, elektronica en in de horeca.

Bij deze juichende cijfers is wel een kanttekening te maken. Juist door de malaise op de woningmarkt was de economische crisis in Nederland ernstiger en is de economie jarenlang minder hard gegroeid dan in andere landen. De Nederlandse economie is nu bezig met een inhaalslag, aldus Van Mulligen. België en Frankrijk zijn intussen al gepasseerd, maar de achterstand op Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is nog altijd 5 procent.

Niettemin draait de Nederlandse economie nu op volle toeren. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde zijn groeiprognose woensdag naar boven bij en rekent voor dit jaar nu op een flinke groei van 3,3 procent. Daarmee komt de groei voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis weer boven de 3 procent uit. In juni rekende het Haagse instituut nog op 2,4 procent. Doordat de economie versnelt, gaat ook de werkloosheid harder omlaag. Die komt dit jaar uit op 4,9 procent en volgend jaar op 4,3 procent.

koopkracht

De economische groeispurt zorgt ervoor dat Nederlanders dit en komend jaar meer te besteden hebben. Een doorsnee huishouden krijgt er dit jaar 0,3 procent bij, en volgend jaar 0,5 procent (zie kader). De vraag is of het demissionaire kabinet daar op Prinsjesdag nog wat aan gaat veranderen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei vorige maand dat hij – conform het regeerakkoord – blijft streven naar een ‘evenwichtige inkomensontwikkeling’. PvdA’er Henk Nijboer liet woensdag weten dat de koopkracht van de lage inkomens achterblijft en gerepareerd moet worden. Toch lijken grote aanpassingen van de koopkracht niet te verwachten. Al is niet uitgesloten dat de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vlak na Prinsjesdag nog gaat sleutelen aan de koopkracht voor volgend jaar.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die woensdag een gesprek hadden met werkgevers en de vakbeweging, zeiden blij te zijn met de stevige groei van de economie. Maar zij wilden geen beloftes doen over belastingverlaging.

Duidelijk is wel dat een nieuw kabinet miljarden euro’s meer te besteden heeft dan eerder gedacht. In maart rekende het CPB nog op een begrotingsoverschot van zes miljard euro in 2018 en elf miljard in 2021. Volgens een zegsman van het CPB is dat nu respectievelijk zeven miljard en veertien miljard euro geworden. <

koopkrachtontwikkeling (in procenten)

2017 2018

Werkenden +0,3 +0,8

Uitkeringsgerechtigden +0,5 0,0

Gepensioneerden +0,1 +0,2

Tweeverdieners +0,2 +0,7

Alleenverdieners 0,0 +0,4

Alleenstaanden +0,5 +0,3

Gezinnen met kinderen +0,6 +0,9

Gezinnen zonder kinderen +0,2 +0,6

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.