Belgisch-Turkse vrouw al week in de cel in Turkije

In Turkije is een Belgisch-Turkse vrouw opgepakt. Dat zeggen haar familie en vrienden. Volgens haar omgeving wordt ze door de Turkse media afgeschilderd als de verantwoordelijke van de Belgische tak van een Turkse, linkse terreurorganisatie. Familie en vrienden vragen Buitenlandse Zaken om dringend op te treden en haar moeder heeft premier Michel een open brief geschreven.
Vrienden en familie van Ceyran voerden gisteren actie.

De 24-jarige Bilen Ceyran zit volgens haar vrienden en familie al een week vast in een Turkse cel. Op 23 augustus zou ze samen met twee vrienden opgepakt zijn in een vakantiehuisje in het stadje Edremit, in de provincie Balikesir in het uiterste westen van het land, op een 100 kilometer van Izmir.

De drie zijn allen lid van de linkse jongerenorganisatie Young Struggle. Ceyran is covoorzitter van de organisatie. De vrouw heeft ook goede contacten met de Turkse socialistische jongerenorganisatie SDGF, waartegen IS vorig jaar in Suruç nog een aanslag pleegde. Een dertigtal leden van SDGF kwamen daarbij om. Ceyran was volgens haar vrienden op vakantie in Turkije, maar wilde tijdens die vakantie ook haar vrienden van het SDGF bezoeken.

Link met terreur?

Enkele dagen na haar arrestatie verschenen er in de Turkse pers artikels over Ceyran. Volgens haar omgeving wordt Ceyran in de Turkse media gelinkt aan de MLKP, een ondergrondse gewapende linkse terreurorganisatie, wordt ze afgeschilderd als een terroristische militante en zou zij de verantwoordelijke zijn van de Belgische afdeling van die organisatie.

Het is echter niet duidelijk of de Turkse autoriteiten de vrouw daadwerkelijk verdenken van banden met de MLKP en haar om die reden hebben opgepakt. Volgens Zeynep Görgü, een vriendin van de familie, wilde Ceyran bekijken of ze in Europa een solidariteitscampagne kon opzetten voor de slachtoffers van de aanslag in Suruç. "Misschien wilde ze hen (leden van SDGF, red.) daarom ontmoeten." En is ze daarom opgepakt. Een andere mogelijkheid waarom ze is opgepakt, is dat ze op Facebook vaak kritiek uit op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De familie en vrienden van Ceyran benadrukken dat de vrouw in elk geval niet aan terrorisme gelinkt kan worden. Gisteren hielden ze een protestactie aan de Turkse ambassade in Brussel. Ze vinden dat de Belgische overheid dringend moet optreden en de vrouw terug naar België moet halen.

"Gevaarlijk precedent"

De situatie in Turkije is van dien aard dat na de staatsgreep alles mogelijk is, vrezen ze. "Als Turkije hiermee wegkomt, dan kunnen in het vervolg alle Europees-Turkse (en Koerdische) politieke activisten op zulke zeer losse gronden gearresteerd worden. Dit is een gevaarlijk precedent", zegt Orhan Kiliç, een vriend van Ceyran en zelf woordvoerder van de Raad van de Koerdische Gemeenschap van België.

Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de zaak, omdat er nog te weinig informatie zou zijn. Momenteel kan Buitenlandse Zaken nog altijd niet bevestigen dat de vrouw is aangehouden. Wel wordt gezegd dat als het klopt dat ze de dubbele nationaliteit heeft - Belgische/Turkse - ze onder de Turkse wetgeving valt en dat België enkel humanitaire steun zal kunnen bieden.

Ceyran heeft intussen, in het bijzijn van een politieagent, contact gehad met een Turkse advocaat. Die bereidt nu een dossier voor dat morgen aan de procureur wordt voorgelegd.

Open brief

De moeder van Ceyran is inmiddels naar Turkije gereisd om haar dochter op te zoeken.

"Ze moet voor haar gezondheid vitamines nemen, maar ze krijgt die niet. Bovendien hebben ze haar bril afgenomen, terwijl ze bijziend is", zo zegt de moeder. "Ze hebben haar vragen gesteld die niets met haar arrestatie te maken hebben. Op de eerste dag hebben ze haar geslagen en daarna hebben ze ermee gedreigd haar te folteren", zo voegde ze er nog aan toe.

Ze heeft ook een open brief geschreven aan premier Charles Michel (MR), waarin ze zijn hulp vraagt. De vrouw schrijft dat ze geen nieuws heeft en zich zorgen maakt over de gezondheid en morele toestand van haar dochter. 

De open brief

Premier Charles Michel

Onderwerp : Ik wil dat mijn dochter Bilen CEYRAN vrijgelaten wordt

Mijnheer de premier,

Gezien de situatie in Turkije sinds 15 juli 2016 ten gevolge van de militaire putsch heeft Recep Tayyip Erdogan de macht in handen en het parlement heeft geen enkele macht om tegen deze dictator op te treden.

De noodtoestand is van kracht sinds 20 juli 2016 en iedereen die tegen de ideeën is van dictator Recep Tayyip Erdogan wordt in hechtenis geplaatst. Elke dag vinden er aanhoudingen plaats zonder aanhoudingsbevel. U weet ongetwijfeld dat een hechtenis een maand kan duren en dat marteling een mogelijkheid is.

Elke dag worden academici, schrijvers, journalisten, jongeren, studenten, arbeiders en vrouwen aangehouden. Niet enkel inwoners van Turkije maar ook van Europa.

Eén van die personen is mijn dochter, Bilen CEYRAN, studente filosofie. Ze vertrok voor een vakantie van twee weken naar Izmir en ik verneem via de Turkse pers dat ze op 27 augustus 2016 in hechtenis werd geplaatst.

Aangezien ik zelf Belg ben en in België verblijf, vraag ik u om hulp. Ik heb geen nieuws van mijn dochter en ik maak me zorgen over haar gezondheid en haar morele toestand.

Met oprechte groeten,

SASMAZ MERYAM

29/08/2016

Meest gelezen