Direct naar artikelinhoud

Man achter omstreden diabetesmedicijn Mediator overleden

Jacques Servier, de stichter van het omstreden Franse farmaconcern Servier, is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden. Servier en zijn bedrijf kwamen in opspraak door het schandaal rond het diabetesgeneesmiddel Mediator, waardoor 500 tot 1000 mensen zouden zijn overleden.

Jacques Servier, stichter van bedrijf Servier Laboratoires.

De Fransman had de vermageringspil midden jaren zeventig als geneesmiddel tegen diabetes op de markt gebracht. Het werd echter ook vaak als eetlustremmer aan mensen met overgewicht voorgeschreven.

Door de pillen zouden in Frankrijk alleen al 500 mensen omgekomen zijn. Minstens 3.500 patiënten moesten in het ziekenhuis behandeld worden. Het middel zou onder andere schade aan hart en vaten aangericht hebben. Mediator is sinds 2009 in heel Europa verboden.

Naar aanleiding van het schandaal lopen tegen Servier twee onderzoeken, eentje voor oplichting, fraude en machtsmisbruik en een tweede voor doodslag, slagen en verwondingen en over het verband tussen de inname van Mediator en de gezondheidsproblemen van de patiënten.

Het proces tegen alle betrokkenen in het schandaal zou volgens gerechtelijke bronnen in het eerste semester van 2015 van start gaan.