Vluchtelingen bestormen treinen in Boedapest

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest mogen de vele vluchtelingen opnieuw het internationale Keleti-station binnen nadat de politie het gebouw de voorbije dagen had afgesloten voor hen. De vluchtelingen dringen nu in groten getale het station binnen in de hoop een trein naar Duitsland te kunnen nemen. De chaos lijkt compleet.

Voorlopig vertrekken er vanuit Keleti geen treinen richting West-Europa en staan er enkel binnenlandse treinen geprogrammeerd, maar dat belet de vluchtelingen niet om het perron werkelijk te bestormen. "Heel wat mensen duwen zichzelf en hun kinderen door de deuren en ramen de treinen binnen", getuigt een fotograaf van persagentschap Reuters.

VRT-journalist Jeroen Reygaert staat in het station en getuigt. "Het station is net voor half negen opengegaan. De grote voordeur ging open en als door een trechter gingen de vluchtelingen naar binnen. Ze zitten nu in het station, het is hier een enorme chaos. De perrons staan vol mensen, maar ook over de sporen lopen er mensen. Er staat op dit moment één trein in het station en daar proberen heel wat vluchtelingen via deuren en ramen op te geraken. Een aantal proberen er tegelijk weer af te geraken, want er wordt afgeroepen dat alle internationale treinen geschrapt zijn, maar de massa is intussen wel binnen."

De voorbije twee dagen hielden twee dikke rijen politieagenten de vluchtelingen buiten het station. Honderden vluchtelingen verbleven daarom noodgedwongen op het plein voor het gebouw, met steeds meer dramatisch wordende humanitaire toestanden. Waarom de Hongaarse autoriteiten de vluchtelingen nu plots wel binnenlaten, is niet duidelijk. "De politie kijkt nu momenteel toe op de chaos", aldus collega Jeroen Reygaert.

Meest gelezen