"Hopelijk schudt verschrikkelijke beeld Donald Tusk wakker"

"Hoe is het mogelijk dat de Europese lidstaten nog steeds geen gepast -Europees- antwoord hebben voor de vluchtelingencrisis?" Het is een vraag die liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt zich luidop stelde in "De ochtend".

De foto van de aangespoelde Syrische peuter beheerst vandaag zowat alle kranten. De jongen is een van de twaalf vluchtelingen die gisterenochtend aanspoelden in Bodrum, op zoek naar een veiligere plaats. En dat is geen alleenstaand geval.

"Je kan alleen maar woedend worden van zo'n beeld", reageert Verhofstadt. "Hoe is dit toch mogelijk? Wat een falen van de Europeanen en onze lidstaten, die nog steeds geen gepast collectief Europees antwoord hebben op dit drama."

"Het Europees Parlement heeft de afgelopen weken hemel en aarde bewogen om een extra top onder de regeringsleiders af te dwingen", zegt de fractieleider. "Meneer Tusk (Donald Tusk, EU-president, nvdr.) achtte het niet nodig om dat te doen. Stilaan komt de temperatuur op kookpunt in het Europees Parlement. Volgende week komt er een debat en daar zal het hard tegen onzacht gaan."

"Dit is het ontbreken van Europa"

Het probleem ligt volgens Verhofstadt niet bij Europa, maar wel bij de lidstaten. "Het Europees Parlement heeft een plan goedgekeurd en overgemaakt aan de Europese Raad. Er is echter een totaal gebrek aan wil en consensus om eindelijk een Europees asiel- en migratiebeleid op poten te zetten. Ik hoor overal in de media zeggen dat dit Europa is, maar dat is het niet. Dit is net het ontbreken van Europa."

De fractieleider is dan ook geen fan van het Dublin-principe. Dat bepaalt dat vluchtelingen in het eerste land dat ze betreden in de Europese Unie asiel moeten aanvragen. "Dit is een negatie van een Europees asielbeleid. Dit veroorzaakt een enorme druk op landen als Italië."

Daarnaast wil Verhofstadt Europese bureaus en faciliteiten voor vluchtelingen in de conflictzone. "Vandaag verplichten we ze om zich in de handen van criminele organisaties te werpen. Dat is namelijk de enige mogelijkheid om Europees asiel aan te vragen, aangezien dat enkel in een Europees land kan. Ik hoop dat het verschrikkelijke beeld van vandaag (de foto van het jongetje, nvdr.) eindelijk Tusk wakker schudt."

Meest gelezen