Vader Aylan (3): ‘Ik wil naast hem begraven worden’

© rr

© AP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zijn twee zoontjes, Aylan (3) en Galip (5), zijn er niet meer. Ook de vrouw van Abdullah Kurdi kwam om het leven tijdens de oversteek van de Middellandse Zee. Zij werden de schrijnende symbolen van de asielcrisis, maar de vader blijft verweesd achter. ‘Ik wil naast hen begraven worden’, vertelde hij aan zijn familie.

Guy Stevens

Vreselijke beelden zijn het. De driejarige Aylan Kurdi ligt op het strand van de Turkse badplaats Akyarlar. Het gezicht naar beneden, zoals veel van zijn leeftijdsgenootjes liggen te slapen in hun bedje. Maar Aylan slaapt niet. Hij is overleden tijdens de grote oversteek vanuit het Griekse Kobane naar Canada, waar ze een nieuw leven hoopten te beginnen.

Ook zijn broertje Galip, 5 jaar, en moeder Rehan verdronken toen het gammele bootje waar ze - zonder reddingsvesten - op zaten het begaf. De foto’s en het verhaal van de kleine jongen staan donderdag op de voorpagina’s van alle kranten. De vele duizenden vluchtelingen die verdrinken tijdens hun vlucht hebben een gezicht gekregen.

Familie reageert

Abdullah Kurdi, de echtgenoot van Rehan en vader van Aylan en Gulip, zat mee op het bootje. Hij kon zijn oogappels niet redden, maar bereikte de Turkse kust wel al zwemmend.

‘Ik vernam het nieuws om 5 uur ’s ochtends’, zegt zijn zus Teema Kurdi. Ze kreeg toen telefoon van de vrouw van haar andere broer, die Abdullah al aan de lijn had gehad. ‘Hij zei maar één ding aan de telefoon: mijn vrouw en twee zoontjes zijn dood.’

Teema woont in Vancouver, in Canada, en dat is waar Abdullah en zijn gezin naartoe wilden. Hun asielaanvraag werd echter geweigerd. De VN wilde hen niet erkennen als vluchtelingen en Turkije gaf hen geen toelating om te vertrekken. ‘Daarom zijn ze gevlucht met die bootjes’, vertelt ze aan Ottawa Citizen. ‘Door de moeilijke situatie tussen Turkije en Canada, die maar geen akkoord vinden over wat ze gaan doen met de vluchtelingenstroom.’

Volgens Teema heeft haar broer nog één droom. ‘Hij wilt terug naar Kobane met de lichamen van zijn vrouw en twee kindjes om hen daar te begraven en naast hen begraven te worden.’

Broers

Nog tien andere inzittenden van het bootje zouden om het leven gekomen zijn. Onder hen bevonden zich de broers Zainb Ahmet-Hadi (11) en Hayder (9). Op op Twitter gepostte foto’s is te zien hoe hun moeder instort en vervolgens toch nog een poging doet om hun zusje Rowad, 7 jaar oud, te troosten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens passagier Omer Mohsin werden 175 vluchtelingen op twaalf bootjes gezet om de oversteek te maken. ‘We betaalden elk 2.050 euro’, vertelt hij. ‘De boot kon maar tien personen aan en zonk zodra we in dieper water terechtkwamen. Wie niet kon zwemmen, had geen schijn van kans.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen