Criminaliteit in Oostende daalt met bijna 16 procent

Oostende is er opnieuw in geslaagd de criminaliteitscijfers fors terug te dringen: van 10.340 feiten in 2012 naar 8.695 feiten in 2013. In vergelijking met 2012 daalde het aantal feiten in de kuststad met 15,9 procent, ten opzichte van 2011 met een kwart. Dat hebben burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) en korpschef Philip Decaestecker bekendgemaakt in hun jaarlijkse analyse.

De politie noteert een daling in bijna elk segment. "Spectaculaire cijfers op elk vlak die erop wijzen dat Oostende, in tegenstelling tot vaak beweerd, wel een veilige stad is", reageert een tevreden burgemeester. Bijna de helft van de feiten zijn diefstallen en afpersing (3.749 feiten). Die namen met 18,7 procent af.

Een van de belangrijkste oorzaken van die forse afname is de stopzetting van de ferryverbinding tussen Oostende en Groot-Brittannië. Veel van de feiten werden gepleegd door "transitillegalen", al benadrukken de burgemeester en de politie dat dat niet de enige oorzaak is. "Maar we zien toch een duidelijke correlatie tussen de dalende cijfers en de verdwijning van onze ferryverbinding."

Dat uit zich ook in de cijfers rond vreemdelingenwetgeving. Daar noteerde de politie een halvering van het aantal inbreuken.

De categorie "verdovende middelen" kende een opvallende stijging met 34,8 procent, tot 395 feiten. Gerichte controles op enkele zomerfestivals en in het Leopoldpark liggen aan de basis daarvan. Als die cijfers eruit worden gefilterd, noteert Oostende ook hier een daling.

Het aantal verkeersongevallen met letsels daalde met 16,7 procent naar 225. Daarmee komt de totale daling sinds 1999 te liggen op 62,3 procent. "Oostende is koploper in Vlaanderen qua daling en we hebben ook het minst aantal letselongevallen per inwoner", klopt Vandecasteele zich op de borst.

 

Meest gelezen