© Dirk Vertommen

Internationale toppers omringen Zotte Geweld in Hof van Busleyden

Honderd jaar is het geleden dat de Mechelse kunstenaar Rik Wouters overleed. In zijn thuisstad opent vrijdag de expo Zot Geweld/Dwaze maagd. Vier curatoren bouwden rond het Zotte Geweld, Wouters’ meest befaamde werk, een expo met internationaal topwerk.

Marijn Sillis

Verwacht u in het Mechelse Hof van Busleyden niet aan een klassieke retrospectieve. Wel aan een intelligent opgebouwde en heel erg diverse thematentoonstelling. Centraal staat het Zotte Geweld. “Deze expo is een hommage aan Wouters’ bekendste beeld, dat zowel artistiek als technisch een tour de force was”, vertelt hoofdcurator Herwig Todts.

De thematentoonstelling is opgebouwd rond vier thema’s die vervat zitten in het Zotte Geweld: dans, evenwicht, schoonheid en moraliteit. Het resultaat is een mix van beeldhouwwerk, schilderkunst en bewegend beeld. Dat dankzij de verscheidenheid van de vier curatoren. Naast Todts bouwden Valérie Herremans, Staf Vos en Hans Martens mee, respectievelijk gespecialiseerd in beeldhouwkunst, dansgeschiedenis en hedendaagse kunst.

Het Zotte Geweld is omringd door internationale topnamen: van Rodin over Dumas tot Brueghel, maar even goed Berlinde De Bruyckere en Alain Platel. De stad Mechelen bouwt rond de expo een stevig randprogramma met een twintigtal activiteiten. Vanaf vrijdag is de expo behalve woensdag dagelijks te bezoeken van 10u tot 17u. Op donderdagen kan je er tot 22u terecht. Tickets kosten 8 euro. Zot Geweld/Dwaze Maagd loopt tot 11 december.

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER