Direct naar artikelinhoud

Vanaf vandaag is partydrug 4-FA officieel verboden - maar of dat helpt?

Partydrug 4-FA (vaak 4-FMP genoemd) is vanaf donderdag verboden. Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is de populaire drug zo gevaarlijk dat zij het middel op Lijst I van de Opiumwet plaatsen. Daarmee valt 4-FA, dat volgens deskundigen ten onrechte als 'xtc-light' wordt gezien, vanaf vandaag officieel onder de harddrugs.

Designerdrug 4-FA (vaak 4-FMP genoemd) is populair in het uitgaansleven.Beeld anp

Het Trimbos-instituut en verslavingsinstelling Jellinek trokken september vorig jaar aan de bel over 4-FA. Ze waarschuwden dat de relatief nieuwe drug niet alleen voor knallende koppijn kan zorgen, maar ook voor hartproblemen en hersenbloedingen. Volgens de instanties zijn meerdere mensen in het ziekenhuis beland na het gebruik van 4-FA.

Vorig jaar werd er meer 4-FA bij drugstestpunten aangeboden dan in alle voorgaande jaren bij elkaar. De drug is voor een paar euro per pil, capsule of in poedervorm verkrijgbaar. De uitwerking is vrij mild, maar juist daarin schuilt het gevaar: gebruikers nemen vaak te veel, of combineren het met andere drugs of alcohol. Bij alle incidenten was sprake van zo'n combinatie of een overdosering.

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was 4-FA al verboden.

Xtc ondanks verbod nog altijd populair

Dat een plek op Lijst I van de Opiumwet geen panacee is, toont de immer prominente plek van xtc in het uitgaansleven. Xtc is ook verboden, maar vormde in 2015 nog altijd 60 procent van alle pillen, poeders en capsules die gebruikers bij drugstestpunten op festivals lieten testen.

Ook omdat producenten in het geheim moeten opereren, en dus met niks of niemand te maken hebben, konden zij xtc-pillen de laatste jaren steeds sterker maken.

Een verbod is sowieso niet de oplossing, zei Trimbos-onderzoeker Daan van der Gouwe vorig jaar tegen de Volkskrant. 'Voor het gebruik zal het niet veel uitmaken, dat weten we van andere drugs. Als je het verbiedt, verdwijnt het in de undergroundscene. Vanuit het oogpunt van de monitoring is er ook wat voor te zeggen om het gewoon in de gaten te houden, zonder dat je het gelijk gaat verbieden.'

4-faBeeld anp

'Xtc-light' is helemaal niet zo light
De hele avond 'op het randje' zweven: zo beschrijven gebruikers de almaar populairder wordende drug 4-FA. Martin (28): 'Veel mensen hebben geen benul'. Lees hier meer over de ervaringen met 4-FA.