© BELGA

White Star Brussel kampioen in tweede klasse na gelijkspel tussen Antwerp en Eupen

White Star Brussel is kampioen geworden in de Proximus League, de tweede klasse van het Belgische voetbal. Op de allerlaatste speeldag zette het zelf Patro Eisden Maasmechelen opzij met 3-0, terwijl de topper tussen Antwerp en Eupen op een scoreloos gelijkspel eindigde. Daardoor is WS Brussel sowieso kampioen, maar het is nog niet zeker of de Brusselaars zullen mogen promoveren naar eerste klasse. Komende maandag beslist het Belgische Arbitragehof voor de Sport BAS immers over hun licentie voor eerste klasse. Als WS Brussel geen licentie krijgt, zal Eupen als nummer twee promoveren naar de hoogste afdeling.

wic

In tweede klasse kwamen er op één speeldag van het einde nog drie teams in aanmerking voor de titel en de bijhorende promotie naar eerste klasse. Leider Antwerp had de voorbije maanden een stevige voorsprong vergooid en was sinds vorige week leider af doordat Eupen na een straffe 25 op 27 een beter doelsaldo had. Beide teams keken elkaar op de Bosuil in de ogen, terwijl White Star Brussel, dat maar op één punt stond, thuis speelde tegen Patro Eisden Maasmechelen. Voor The Great Old was de opdracht simpel: winnen en het was kampioen.

Voor Eupen was het hinken op twee gedachten. Het kon speculeren op een gelijkspel, maar dan moest het hopen dat nummer drie White Star Brussel, dat slechts op één puntje stond, niet zou winnen tegen Patro Eisden Maasmechelen.

Veel gebikkel, weinig goed voetbal in topper

Antwerp-trainer David Gevaert deed voor de titelmatch opnieuw beroep op de herstelde Dimitri Daeseleire en ouderdomsdeken Wim De Decker. De jonge Fransman Mickaël Malsa kreeg op het middenveld de voorkeur. Beide elftallen kwamen in een zinderende sfeer het veld op: de tribunes zaten al ruim een uur voor de aftrap overvol, ‘You’ll Never Walk Alone’ werd door duizenden kelen meegezongen. Maar al vanaf de eerste minuut bleek dat de spanning het spelniveau niet ten goede zou komen.

Eupen, dat het doorgaans van combinatievoetbal moet hebben, probeerde de thuisploeg immers meteen zijn wil op te leggen door hard in de duels te gaan met aardig wat pressing. Het leverde een bitsig matchbegin op met véél gebikkel en weinig goed voetbal. Pas op het kwartier kwam er een eerste kansje uit de lucht vallen voor de thuisploeg. Stallone Limbombé zwiepte een vrije trap strak naar de tweede paal, Maxime Biset gooide zijn lijf en leden naar de bal, maar kwam niet aan het leer. Na vijfentwintig minuten volgde de eerste bal tussen de palen. Fernandez Luis Garcia haalde van ver uit, maar meer dan een opwarmertje was het niet voor Antwerp-doelman Niçaise Kudimbana.

Eupen laat titel liggen in blessuretijd

© BELGA

Zo mochten beide teams de kleedkamer opzoeken. Naarmate de tweede helft vorderde, kwam er wel langzaamaan beterschap in de partij. Het waren aanvankelijk vooral de bezoekers die de beste aanvallen in elkaar knutselden, zeker nadat het nieuws doorsijpelde dat White Star Brussel op voorsprong gekomen was. Eerst had Kudimbana aardig wat problemen met een zwakke vrije trap van Garcia, een minuut daarna viel een voorzet met wat geluk tot bij de tweede paal, voor de voeten van Eupen-speler Akram Afif. Die knalde het leer echter wild over het Antwerpse doel.

Het laatste woord was echter nog niet gezegd in een zinderende match. Antwerp trok met alle macht naar voren en zette alles op alles, met zowel Fauré als Cornet voorin. Een voorzet vanop rechts werd maar nipt over gekopt. Bij de Oostkantonners was het alle hens aan dek, maar in blessuretijd kregen zij nog een dot van een kans op de zege en de overwinning toen heel Antwerp mee vooruit schoof. Onyekuru mocht alleen op Kudimbana af, maar schoof de bal nipt voorbij de verste paal.

White Star wint van Patro en is lachende derde

Door het gelijkspel tussen Antwerp en Eupen is WS Brussel kampioen in tweede klasse. De Brusselaars wonnen immers van Patro Eisden Maasmechelen en springen zo op de laatste speeldag over Antwerp én Eupen, zelfs zonder dat de twee punten die ze eventueel nog tegoed zouden hebben van de zaak-Rentmeister, in rekening zijn gebracht. Joaquin scoorde tegen Patro op het uur het eerste doelpunt van de partij nadat een lange bal die niet goed ontzet werd door de bezoekende defensie met een gelukje voor zijn voeten terechtkwam. Even later verdubbelde diezelfde Joaquin met een heerlijke actie de score. Hij ging knap zijn mannetje voorbij en krulde de bal heerlijk in de verste winkelhaak. In het slot werd het zelfs nog 3-0 na een weergaloze uithaal van Diallo.

© Photo News

Lierse verwijst Roeselare in slotfase naar hoogste amateurklasse

In de strijd om een plekje in 1B, enkel voorbehouden voor de acht beste teams van de huidige Proximus League, moest Roeselare op de slotspeeldag een puntje proberen goed te maken op nummer acht Lierse. Geel-zwart kwam algauw op een dubbele achterstand bij Virton, maar ook Roeselare liet zich verrassen tegen rode lantaarn Coxyde: 0-1. Lierse knokte zich echter naar 2-2, terwijl de troepen van Franky Van der Elst zich op Schiervelde eveneens herpakten. Coxyde werd alsnog met 4-1 ingeblikt. Pas in de slotfase lukte Lierse het verschil te maken bij Virton, waardoor Roeselare op de valreep nog naar de hoogste amateurklasse verwezen wordt.

Uitslagen:

Antwerp - Eupen 0-0

WS Brussel - Patro Eisden Maasmechelen 3-0

Virton - Lierse 2-3

Deinze - Union 2-1

Lommel United - Cercle Brugge 0-2

Tubeke - Dessel Sport 1-2

Heist - Seraing 2-2

Roeselare - Coxyde 4-1

MEER OVER

MEER OVER VOETBAL