Direct naar artikelinhoud

Onrust in Zuid-Afrika: roep om aftreden president

Julius Malema spreekt zijn aanhang toe.

Onder luid gejuich van zo'n 40.000 aanhangers heeft de Zuid-Afrikaanse politicus Julius Malema het aftreden geëist van president Jacob Zuma. De oppositie vindt dat Zuma niet kan aanblijven omdat hij ervan wordt verdacht miljoenen uit de staatskas voor privé-uitgaven te hebben gebruikt.

"Ik waarschuw je, Zuma, waar je ook bent, treed af voor het leger zich met hun wapens tegen je zal gaan keren", zo riep de fanatieke Malema de verhitte menigte toe.

De positie van president Zuma staat al langere tijd ter discussie. Vrijdag werd bekend dat de 783 aanklachten wegens corruptie tegen Zuma in 2009 onterecht zijn ingetrokken. De president mag nu alsnog worden vervolgd, zo heeft het hooggerechtshof bepaald.

Verkiezingen
Malema, ooit een fervent aanhanger van de president en diens partij ANC tot hij uit de partij werd gezet, sprak de aanhangers van zijn Economic Freedom Fighters partij toe in het Orlando Stadion in Soweto vooruitlopend op de lokale verkiezingen in augustus van dit jaar.

Malema, in 2011 al eens door een rechtbank veroordeeld wegens haatzaaien, staat op voet van oorlog met het ANC. Hij werd afgelopen week opnieuw door het ANC aangeklaagd, omdat hij had gezegd de wapens tegen de regering te zullen opnemen als hij merkt dat er bij de verkiezingen wordt geknoeid. "Arresteer me maar", zo zei hij tegen zijn enthousiaste aanhang. "Hier ben ik."

Partijleider Julius Malema, van de Economic Freedom Fighters (EFF)