Brusselse jongeren leiden "parallelle" levens

In Brussel wonen twee soorten jongeren die "parallelle" levens leiden en elkaar nooit ontmoeten. Dat stellen onderzoekers van de Brusselse universiteiten VUB en ULB vast in een artikel dat vandaag wordt gepubliceerd in het tijdschrift Brussels Studies. Het totaalplaatje van de Brusselse jongeren vormt "een vrij somber portret", zeggen de onderzoekers zelf.
ERIC HERCHAFT

Muriel Sacco, Wendy Smits, Dimo Kavadias, Bram Spruyt en Caroline d'Andrimont probeerden een portret te schetsen van de 12- tot 24-jarigen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op basis van 200 werken over hun doelgroep, aangevuld met enkele workshops.

Een van de opvallendste conclusies is een zeer sterke dualisering van de levensomstandigheden van de Brusselse jeugd. Enerzijds zijn er "veel jongeren die in een kwetsbare situatie zitten op het vlak van onderwijs (14,4 procent van de 18- tot 24-jarigen heeft de school vroegtijdig verlaten), toegang tot werk (de werkloosheidsgraad bij actieve 18- tot 24-jarigen in Brussel bedroeg 39,5 procent in 2014), discriminatie, huisvesting of nog toegang tot gezondheidszorg (Brusselse jongeren stellen medische zorg twee tot drie keer vaker uit dan in de overige gewesten)", klinkt het. Hun situatie staat haaks op die van de "meer bevoorrechte jeugd" in het gewest.

Dat leidt tot het besluit dat er "twee soorten jongeren in Brussel lijken te wonen die "parallelle" levens leiden en elkaar nooit ontmoeten, op school noch tijdens hun vrije tijd. Ze hebben niet hetzelfde type mobiliteit, hetzelfde onderwijsniveau of dezelfde kansen om werk te vinden". En ook: "De pogingen om die uitsluiting te bestrijden, lijken tot nu toe weinig vruchten te hebben afgeworpen."

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telde vorig jaar 77.722 jongeren tussen 12 en 24 jaar, goed voor 15 procent van de bevolking. Het gewest bestaat grosso modo uit een tegenstelling tussen een jonger, vaker arm en met hogere jeugdwerkloosheid kampend centrum, en de rand.

De onderzoekers benadrukken dat heel wat onderwerpen grondiger onderzoek verdienen, zoals het intieme leven van de jongeren, de doorslaggevende factoren bij de keuze van hun partner, hun religieuze praktijken of nog hun vrijetijdsbesteding.

Meest gelezen