DNA-test pleit man na 26 jaar achter tralies vrij

Een zwarte Amerikaanse vijftiger heeft 26 jaar onschuldig achter de tralies doorgebracht. DNA-onderzoek pleitte hem vrij van de verkrachting en dood van een jonge vrouw, waarvoor hij indertijd tot 35 jaar cel werd veroordeeld.
Science Photo Library

Kevin Martin werd begin jaren tachtig aan de galg gepraat door zijn kompaan. In 2009 werd hij onder voorwaarden vrijgelaten en maandag verklaarde een federale rechter in Washington hem onschuldig.

Procureur Ronald Machen schaarde zich achter de verdediging, die had gevraagd dat Martin zou worden vrijgepleit. "Dertig jaar geleden werd Kevin Martin onterecht bestempeld als verkrachter en moordenaar", zei procureur Machen. "Hoewel Martin terecht werd veroordeeld voor een reeks gewapende aanvallen, heeft het systeem ons misleid toen hij onterecht schuldig werd bevonden voor een brutale verkrachting en een moord en hij veel te veel tijd in de gevangenis heeft doorgebracht", aldus de procureur.

Ten tijde van de feiten, in 1982, bestonden er geen DNA-tests. Het is pas na talloze demarches van de veroordeelde dat de regering hem voorstelde zijn genetische afdruk te vergelijken met een spermastaal dat op het lichaam van het slachtoffer was gevonden. De resultaten pleiten Martin vrij, maar zijn dan weer bezwarend voor zijn toenmalige kompaan, William Davidson. Hij zit momenteel een celstraf van 65 jaar voor een reeks gelijkaardige aanvallen als die waarin de jonge vrouw omkwam.
Tijdens het proces had Davidson zijn eigen rol geminimaliseerd. Volgens Davidson had hijzelf enkel toegekeken toen Martin het slachtoffer verkrachtte en om het leven bracht. Een haar dat onterecht aan Martin werd toegeschreven, leidde tot de gerechtelijke fout.

Meest gelezen