"Neerhalen Boeing waarschijnlijk een vergissing"

Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten is het niet duidelijk wie vlucht MH17 heeft neergehaald. "Waarschijnlijk beschoten slecht opgeleide Oekraïense opstandelingen het vliegtuig per vergissing." Volgens Washington is er alleszins geen bewijs dat de Russische regering rechtstreeks bij de beschieting betrokken was.

De Verenigde Staten gaven vandaag zoals aangekondigd meer toelichting bij de toedracht van de ramp. Maar de hoge Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen waren opvallend karig met hun informatie. Volgens hen zijn er geen aanwijzingen dat Rusland direct betrokken was bij de levering of het afvuren van de grondluchtraket.

Volgens een hoge functionaris is de meest waarschijnlijke verklaring voor de crash dat de pro-Russische rebellen "per vergissing" een raket hebben afgevuurd. Waarschijnlijk gaat het daarbij om een SA-11-grondluchtraket, luidde het nog.

Washington acht Moskou echter wel verantwoordelijk voor het "creëren van de omstandigheden" voor het neerhalen van het Maleisische toestel door de pro-Russische opstandelingen te bewapenen. Het leveren van wapens, raketten en tanks aan de rebellen door de Russen gaat volgens de VS overigens nog steeds onverminderd voort.

Gisteren had president Barack Obama nog gezegd dat het vliegtuig "boven door de pro-Russische separatisten bezet gebied in Oekraïne was neergehaald" en dat "Rusland de separatisten opleidt en militair materieel waaronder luchtafweergeschut verschaft".

Meest gelezen