‘Nu snel prof worden’

© marc van hecke

Floris De Tier blijft een opvallende regelmaat etaleren. Zondag legde hij als beste Belg beslag op de tiende stek in de eindstand van de Ronde van Aosta. ‘Ik kom opnieuw een stapje dichter bij een profcontract’, weet de renner uit Gavere.

GEERT STEVENS

De Colombiaan Bernardo Suaza Arrango, de Noor Christian Odd Eiking en de Italiaan Manuel Senni bezetten de eerste drie plaatsen in het eindklassement van de Ronde van Aosta. Het zijn niet meteen namen die bekend zijn bij de brede wielerbevolking, maar de kans is groot dat ze op termijn van zich laten horen in de Tour, Giro of Vuelta.

Aosta is één van de belangrijkste buitenlandse rittenkoersen die voor vele beloften een opstapje bieden naar een profcontract. Ook Floris De Tier denkt in die richting. De belofte van EFC-Omega Phama-Quick Step eindigde tiende.

‘Ik kan daar vrede mee nemen, al ben ik nog altijd op zoek naar een uitschieter, zeg maar een grote zege. Vorig jaar eindigde ik in dezelfde koers achttiende. Toen nam ik me voor om dit jaar in de top tien te eindigen. Dat is dus gelukt. Het geeft ook mijn progressie weer, al waren de omstandigheden nu wel anders. Vorig jaar reed ik deze wedstrijd als voorbereiding op het veldritseizoen, want toen had ik nog niet beslist om alles op de weg te zetten. Nu richt ik de focus meer dan ooit op de weg’, vertelt De Tier.

‘Ik steek het niet onder stoelen of banken. Vanaf 1 januari 2015 wil ik graag als prof door het leven fietsen. Er lopen gesprekken met enkele ploegen, maar meer kan ik daarover nog niet kwijt. Ik denk dat mijn resultaten terecht als referentie kunnen gelden. En mocht het niet lukken? Dan zou ik ferm ontgoocheld zijn. Ik ben iemand die mijn doelen altijd wil halen’, aldus de dorpsgenoot van Thomas De Gendt, die nog geen aanbieding kreeg om vanaf 1 augustus bij een ploeg als stagiair aan te treden.

‘Die kans is heel klein, maar dat stoort me ook niet’, zegt De Tier. ‘Ik wil vooral mijn programma voor de rest van het seizoen afwerken zoals ik dat voor ogen heb. Belangrijk wordt de Ronde van Toekomst. Ik ben nog niet helemaal zeker van mijn selectie, maar ik vermoed wel dat ik er zal bij zijn’, stelt de gewezen veldrijder, die ook een WK-selectie hoog op zijn verlanglijstje heeft staan. ‘Op het EK in Nyon eindigde ik 21ste, maar daar reed ik in dienst van de nationale ploeg. Het WK in Ponferrada is nog lastiger en dus nog iets meer spek voor mijn bek.’

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen