© Oktava - Fotolia

Slotenmakers trekken aan alarmbel na malafide praktijken: “Slotje vervangen: 965 euro cash aub”

Een erkenning of vestigingswet voor slotenmakers komt er voorlopig niet. “Bijzonder jammer”, reageert voorzitter Marc Vandevijver van de Vlaamse Slotenmakers Unie. En intussen duren de malafide praktijken verder. Dat overkwam een lezer uit Kalmthout. Hij moest 965,22 euro betalen voor een interventie van welgeteld 27 minuten.

Paul Verbraeken

“Het was natuurlijk wel even schrikken van zo’n rekening”, vertelt J. uit een nieuwbouwwijk in Kalmthout. “Zondagavond kwam ik thuis en bleek het slot van de zijdeur stuk. Mijn gsm had ik binnen laten liggen. Ik vroeg een buur om de trefwoorden ‘Kalmthout’ en ‘slotenmaker’ te googelen. Ik kreeg direct een nummer en daar verklaarde men mij dat ik binnen de ‘twintig tot veertig minuten’ geholpen zou worden.”

“Dat was ook zo. Een halfuurtje later stond die slotenmaker daar en ik werd geholpen. Hij vertelde me dat het dubbel tarief was omdat het zondagavond was. Daar kon ik nog inkomen. En ook dat je verplaatsingskosten moet betalen. Maar voor het nieuwe cilinderslotje rekende hij een basistarief aan per millimeter… Plus nog eens 21% btw kwam dit op 965,22 euro, direct te betalen. Tja, ik heb dus maar met Bancontact betaald. Je hebt op dat ogenblik geen keuze.”

J. kreeg warempel nog een factuur met in het logo ‘politie keurmerk’ en ‘erkend’.

© rr

Malafide praktijken

“Steeds weer hetzelfde verhaal”, zucht Marc Vandevijver, voorzitter van de Vlaamse Slotenmakers Unie (VSU) die zo’n honderd door de vereniging gecontroleerde slotenmakers zegt te vertegenwoordigen. “Dit is heel duidelijk een geval van oplichting van de consument. Het is juist wegens die malafide praktijken dat wij eisen dat ons beroep een erkenning krijgt. Maar jammer genoeg blijkt dit deze week in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken uit het wetsontwerp van minister Jambon inzake de private beveiliging, gelicht te zijn. Het is volledig terug naar af. Er komt voorlopig geen beroepserkenning. Bijzonder jammer.”

Volgens voorzitter Vandevijver kan er bij het bekijken van de zogenaamde factuur die het slachtoffer uit Kalmthout ons bezorgde, geen twijfel over zijn: “Er staat niet eens een btw-nummer op. Dit document heeft ook geen factuurnummer. En een adres in Roermond. Het is wellicht allemaal nep. En dat verhaaltje van een slot per millimeter aanrekenen? Kom nou! Een slotje van 30 x 50 is een heel courant slot. Ik kan op die zogenaamde factuur niet zien of dit een veiligheidsslot is, maar zelfs dan had dit maximaal, écht maximaal, 140 euro mogen kosten. Dit had alles samen op een zondagavond zowat 300 euro maximaal mogen kosten, plus btw.”

Vergunningsplicht

Vandevijver meent overigens – daar is wel betwisting over in het milieu – dat 21% slechts mag voor nieuwbouw, wat hier het geval was. Voor oudere gebouwen geldt volgens hem, ook voor sloten, een btw van 6%. “De mensen laten zich vangen. Wij ijveren voor een vergunningsplicht voor al wie als slotenmaker wil werken. Wie zo’n slotenmaker contacteert, moet zeker zijn dat hij een vakman over de vloer krijgt. Nu zijn er echte maffiosi via Google aan het werk die aan de hoogste bieders opdrachten toewijzen. Die kerels zijn overigens niet alleen in ons land maar ook in Nederland en Duitsland aan het werk. Uw lezer zou klacht kunnen indienen bij Economische Zaken, maar mijn ervaring is dat men er niets aan doet.”

Op de website van VSU worden mogelijke prijsvorken geafficheerd voor een tussenkomst.