"VS moet Chinese soevereiniteit respecteren"

"Hongkong is een interne zaak van China", waarschuwde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zijn Amerikaanse collega John Kerry. Die laatste zei dat de VS pleitte voor algemeen stemrecht voor de bevolking van Hongkong.

Kerry maande het lokale bestuur en de politie ook nog aan om terughoudend te reageren op de volksprotesten voor meer democratie. De demonstranten vragen dat ze bij de verkiezingen in 2017 zelf een kandidaat-leider mogen voorstellen. China wil dan weer twee à drie kandidaten naar voren schuiven die eerst zijn goedgekeurd door Peking.

"Alle landen moeten de Chinese soevereiniteit respecteren en dit is een basisprincipe bij internationale betrekkingen", zei Wang Yi gisteren in Washington. "Ik geloof dat geen enkel land of gemeenschap illegale daden zou toestaan die de publieke orde verstoren. Dat geldt zowel voor de VS als voor de situatie in Hongkong".

"Gouverneur CY Leung moet voor donderdagavond aftreden"

De demonstranten in Hongkong eisen dat de huidige leider van de regio, gouverneur Leung Chun-ying, voor vanavond nog zijn ontslag indient. Als hij dat niet doet, dan dreigen ze ermee regeringsgebouwen te bezetten.

Meest gelezen