Te veel radon in 1 op 10 Vlaamse woningen

© rr

Radon, een radioactief gas dat longkanker veroorzaakt, blijkt niet alleen in Wallonië een probleem. Het nucleaire controleorgaan FANC ontdekte dat in liefst 1 op de 10 Vlaamse woningen te veel radon aanwezig is. ‘Ventileer goed en regelmatig, en vergeet uw kelder niet.’

Werner Rommers

Het FANC voerde vorig jaar campagne bij Vlaamse gezinnen om een radon-tester in huis te halen. Dat apparaatje meet of er radon, dat uit de bodem opstijgt, in uw huis aanwezig is, en in welke hoeveelheid. ‘We wisten al dat radon een probleem is in bepaalde delen van Wallonië. We wilden nu een goed beeld krijgen van de situatie in Vlaanderen en Brussel’, zegt Boris Dehandschutter, expert radon bij het FANC.

Meer dan duizend gezinnen gingen op de oproep van het FANC in, en uit hun meetgegevens blijkt nu dat de radioactieve stof in Vlaanderen wel degelijk een gevaar vormt. ‘In 1 op 10 gecontroleerde woningen blijkt immers meer radon aanwezig dan de grenswaarde die de Wereldgezondheidsorganisatie voor­opstelt.’ Wanneer die grens wordt overschreden, stijgt volgens het FANC het risico op longkanker. Nog volgens het FANC zijn jaarlijks 480 sterfgevallen in ons land toe te schrijven aan longkanker, veroorzaakt door een te hoge concentratie van radon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen