Nieuwe kunstcommissie Vlaams Parlement uit de startblokken

In het Vlaams Parlement start een nieuwe kunstcommissie, een commissie met externe experten die het parlement zal adviseren over kunstzaken. Voorzitter van de nieuwe commissie is Eva Wittocx, curator en afdelingshoofd Presentaties van het Leuvense Museum M. De commissie wordt morgen/vrijdag ingehuldigd door parlementsvoorzitter Jan Peumans. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.

Het Vlaams Parlement heeft jarenlang een kunstcommissie met externe experten gehad die het parlement adviseerde over kunstzaken. Sinds 2002 werden op initiatief van de commissie ook gemiddeld twee tentoonstellingen per jaar georganiseerd in de Lokettenzaal van het parlement.

In 2010 werd de kunstcommissie omgevormd tot de Cultuur- en Kunstcommissie met uitdrukkelijke opdracht naast de tentoonstellingen ook andere activiteiten te organiseren in de Lokettenzaal. Het ging dan onder meer om lezingen, muziekoptredens, enz... De commissie werd toen uitgebreid met vertegenwoordigers van de media: VRT, vtm en VT4 (nu VIER).

In 2013 besliste het parlement te stoppen met de tentoonstellingen vanwege de lage bezoekerscijfers en de hoge kosten. De Lokettenzaal wordt omgevormd tot een interactief bezoekerscentrum.

Als gevolg van die beslissing moest de opdracht van de kunstcommissie (adviseren over de aankoop van kunstwerken, culturele programmatie en tentoonstellingen) herbekeken worden. Uiteindelijk werd beslist de huidige commissie gewoon op te doeken en te vervangen door een nieuwe commissie met zes leden uit de kunstwereld - niet langer uit de mediawereld - die moet roteren om de twee jaar.

Die commissie is nu samengesteld onder het voorzitterschap van Eva Witlocx. Eerst opdracht van de nieuwe commissie is "het uitwerken van een aankoopstrategie".

Meest gelezen