Wilmots wil niet naar complex van 11,5 miljoen

© rr

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In januari opent het Martin’s Red Hotel in het Belgian Football Center in Tubeke. Een investering van 11,5 miljoen van de voetbalbond. Alleen ziet bondscoach Marc Wilmots Tubeke niet echt zitten. Ook niet mét hotel.

lvdw, waw

Het Belgian Football Center (BFC) werd gebouwd met de opbrengst van Euro 2000, tien jaar geleden. Bedoeling was er het Belgische Clairefontaine van te maken, de uitvalsbasis van de nationale ploegen. Dat lukte voor zowat alle nationale ploegen, behalve de Duivels. Kritiek: geen volwaardig hotel en te ver.

11,5 miljoen euro

Dat eerste klopte. De exploitant ging failliet, het hotel was een sof. Vorig jaar kocht de bond het over, besloot tot een complete make-over en ging in zee met hotelketen Martin’s voor de exploitatie. Prijskaartje van het totale project, inclusief alle terreinen: 11,5 miljoen euro, mede gefinancierd door sponsors en door de overheid. Medio januari wordt Martin’s Red geopend. Een driesterrenhotel waar u en ik ook een kamer kunnen boeken, maar de tweede verdieping, de hoogste, heeft vier sterren (24 kamers) en is bedoeld voor profclubs. Die kunnen over een aparte achteringang, parking en lift beschikken. Plus een gigantische fitness met mezzanine waarop de medische staf is ondergebracht, zodat ze spelers kunnen volgen, en een wellness in de kelderverdieping. Prachtig. Maar kan het Wilmots overtuigen? ‘We focussen ons op de afwerking, de rest bekijken we op termijn met de bondscoach’, aldus Tom Borgions, de financiële directeur van de bond.

Die bondscoach was gisteren categorisch. ‘Waarom moet ik naar Tubeke gaan? Dan moeten we 45 minuten op de ring in de file zitten. In Neerpede zijn we op een kwartier. En we zijn dicht bij de luchthaven. Ik wacht niet tot het hotel daar klaar is. Nog eens: ik zit goed hier. Een goed veld, goede kleedkamers... De jeugd en de beloften trainen daar. Op dit moment is het gewoon heel makkelijk om in Neerpede te trainen.’ Met die ‘op dit moment’ zet Wilmots de deur alsnog op een kier, maar van harte is het niet.

Tubeke ligt op 46,5 km van de luchthaven. Een traject over de Brusselse ring. Alleen vergeet de bondscoach te vermelden dat ze niet meer hoeven te bussen naar een trainingsveld (nu 25 km enkele rit naar Neerpede), want het BFC heeft 3 grasterreinen, 2 outdoor synthetische terreinen en 1 overdekt synthetisch terrein. Bovendien is er een akkoord tussen de overheden om een verbindingsweg aan te leggen tussen de E19 en de A8. Om Halle te ontlasten, maar de weg passeert toevallig ook in Tubeke wat de reistijd aanzienlijk verkort.

Als Wilmots voet bij stuk houdt, is dat een streep door de rekening van de voetbalbond. Uiteraard zal worden aangevoerd dat de jeugd en de vrouwen in Tubeke zijn ondergebracht en dat het hotel ook wordt verhuurd aan buitenlandse ploegen en gewone particulieren. Voor de eerste helft van 2016 zijn er al 450 boekingen binnen. Maar als je de aankleding van het hotel ziet – de gevel, de zwart-geel-rode accenten... – is het duidelijk dat de plaats geconcipieerd is voor de Rode Duivels. En dan hebben we het nog niet over de besparing die de bond hoopte te realiseren door geen hotelverdieping meer af te huren.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen