Kunsttriënnale Beaufort oogst tegenwind

Het driejaarlijkse kunstevenement Beaufort van de Provincie West-Vlaanderen heeft in de provincieraad heel wat tegenwind gekregen. De oppositie verweet gedeputeerde van Cultuur Myriam Vanlerberghe (SP.A) vooral een gebrekkige communicatie. "De gemeenten hebben de vorige versies van Beaufort niet losgelaten", argumenteerde ze.

Het enthousiasme tijdens de openingsvernissage eind juni maakte snel plaats voor aanzwellende kritiek uit verschillende kustgemeenten zoals Bredene, Knokke-Heist en Blankenberge. Met een crisisoverleg op 22 juli, rond de communicatie van het project, probeerde de provincie enkele scheve situaties recht te zetten, maar tijdens de provincieraad kreeg Beaufort toch forse kritiek.

Koen Bultinck (Vlaams Belang) stak het vuur aan de lont met een interpellatie. "Over kunst gaan we niet discussiëren", opende hij, waarin hij werd bijgestaan door de andere partijen. "Maar vooral de gebrekkige communicatie zorgde voor een storm over deze editie." Nick Verwimp (N-VA) uit Blankenberge sloot zich aan bij de kritiek. "Geen storm bij ons, maar een windstille editie, want Beaufort kwam met niet-uitgevoerde initiatieven zijn contract niet na." Ook een gebrek aan bezoekerscijfers stootte de oppositie tegen de borst.

Myriam Vanlerberghe beet van zich af. "We hebben goede voorbereidingen gehad, zonder enige kritiek uit de kustgemeenten. Misschien hebben de gemeenten het oude concept van Beaufort niet losgelaten. We hadden een moeilijke artistieke editie, en het was met mobiele en tijdelijke installaties, niet gemakkelijk om te communiceren, maar we hebben samen met de gemeenten alles geprobeerd om een oplossing te zoeken. Er zijn zelfs midden in de zomer 100.000 nieuwe folders gedrukt", aldus Vanlerberghe.

Volgens de gedeputeerde is het moeilijk te berekenen hoeveel volk Beaufort lokte. "Omdat dit gratis was, en kustbreed ging, is dit onmeetbaar. Maar in de drie provinciedomeinen was er alvast aanzienlijk meer volk", zegt ze. "We hebben bewust voor iets anders gekozen, voor een gedurfd project. Ik weet niet of dat een risico was. Achteraf is het gemakkelijk spreken. Nu ben ik plots Madame Soleil die dit allemaal had moeten voorzien." Ook het financieel plaatje drukte op Beaufort, meent ze. "Vroeger deden we het met 7 miljoen euro, nu met 1,7 miljoen euro. "Een terugkeer naar de edities met imposante installaties van bijvoorbeeld Jan Fabre gaat niet meer lukken, niet met dit bescheiden budget, vandaar ook dit nieuw concept."

"Te gemakkelijke antwoorden", zei de oppositie. "U fietst rond de knelpunten heen."

De meerderheid bleef vrij stil, maar CD&V-raadslid Annie Vandenbussche besloot poëtisch. "Kunst is niet zoeken maar vinden. Ik heb veel gezocht, maar niet altijd gevonden. Het was niet volmaakt, maar onvolmaaktheid van de mens is de oorsprong van de kunst."

Meest gelezen