Direct naar artikelinhoud

30 miljoen van Depay houdt PSV uit rode cijfers

Met zijn 22 doelpunten leverde Memphis Depay niet alleen een aanzienlijke bijdrage aan het landskampioenschap van PSV. Door zijn transfer naar Manchester United, voor rond de 30 miljoen euro, hield hij de club vorig seizoen ook uit de rode cijfers.

Memphis Depay toont de schaal tijdens de huldiging van PSV op het stadhuisplein in Eindhoven.Beeld ANP

De 16,5 miljoen die PSV aan vergoedingssommen opstreek, betekenen het verschil tussen winst en verlies over het kampioensjaar 2014/2015. Zonder transfers zou PSV 10,7 miljoen in de min zijn geëindigd. Nu noteerde de club een plus van bijna 3 miljoen euro, na aftrek van belastingen.

In de bijna 17 miljoen aan vergoedingssommen is de verkoop van Memphis meegenomen, maar ook het aantrekken van Guardado, De Jong en Isimat-Mirin. PSV verkocht ook Wijnaldum, al vertrok hij pas na 1 juli naar Newcastle United. Zijn transfer komt op de begroting van dit seizoen te staan.

PSV verwacht daarin opnieuw winst te maken, mede dankzij de 20 miljoen euro die de deelname aan de Champions League oplevert. De landskampioen pakt daarin de volle buit als Nederlandse club, want de inkomsten hoeven niet te worden gedeeld met Ajax, dat verloor in de voorronde.

Hogere bedrijfslasten

'Of je moet een speler verkopen of je moet de Champions League bereiken', schetste directeur Toon Gerbrands dinsdag de kortste weg naar zwarte cijfers als topclub in de eredivisie. Toch blijft het doel van PSV om ook zonder die niet te voorspellen meevallers breakeven te draaien. Dat is de club, net als vorig seizoen, niet gelukt. PSV is daarin verre van uniek, hoewel de KNVB graag zou zien dat clubs in het betaalde voetbal zichzelf ook zonder transfers kunnen bedruipen.

Vorig seizoen bedroeg het verlies bij PSV, zonder de inkomsten uit spelersverkoop, nog 1,8 miljoen. Die verslechtering is bijna volledig te wijten aan de veel hogere bedrijfslasten.

Het kampioensjaar 2015 is duur uitgevallen voor de club. Mede dankzij de premies en bonussen die PSV aan spelers en staf uitkeerde vanwege de landstitel en het overwinteren in de Europa League, stegen de salariskosten met elf miljoen euro.

Met een salarisplafond van een miljoen euro bruto is PSV op jaarbasis 23 miljoen euro aan salarissen kwijt voor zijn 195 werknemers. Het leeuwendeel gaat op aan de selectie en de staf van het eerste elftal.

Toon Gerbrands.Beeld ANP

AZ heeft afgelopen seizoen opnieuw verlies gemaakt: 2,2 miljoen euro. Een jaar eerder eindigde AZ bijna 3,1 miljoen in het rood. Volgens algemeen directeur Robert Eenhoorn was dit de laatste keer. 'We verwachten dit seizoen zwarte cijfers te schrijven', meldde hij dinsdag op de website van AZ. De prognose is volgens Eenhoorn dusdanig positief dat de KNVB de club opnieuw heeft ingedeeld in categorie 3, waarin clubs zitten die financieel gezond zijn. De omzet daalde afgelopen seizoen van 40,1 naar 29,8 miljoen euro, vooral doordat AZ geen Europees voetbal speelde. De Alkmaarse ploeg is dit seizoen terug in de Europa League.

Gouden handdruk

De voormalige directeur van AZ greep de presentatie van de jaarcijfers aan om zijn ergernis te ventileren over de hogere rekening die de Belastingdienst naar het Philips Stadion stuurt. PSV werd de afgelopen jaren tweemaal aangeslagen voor een crisisheffing van 2,5 miljoen euro,omdat het werknemers die meer dan 150 duizend euro verdienen op de loonlijst heeft staan.

Sinds kort betaalt de club ook nog eens 75 procent over uitgaande transfers, terwijl de fiscus de speler voor nog eens 52 procent aanslaat. De Belastingdienst beschouwt het deel van de transfersom dat een vertrekkende speler meekrijgt als een gouden handdruk. Die 'verkeerde' redenering heeft PSV al negen miljoen euro gekost, zegt Gerbrands. 'We hebben het de Belastingdienst uitgelegd: dit is geen gouden handdruk, want de speler kiest zelf voor een transfer. Zij zeggen dan terecht: wij maken de regels niet.'

Samen met Ajax en Feyenoord poogt Gerbrands de politiek tot inkeer te brengen. Hij weet dat hij weinig kans van slagen heeft. 'Men zegt in Den Haag al snel: laat het voetbal maar bijbetalen, daar verdienen ze genoeg. Je verliest alle procedures die je hierover begint, maar het gaat mij om het principe van redelijkheid.'

We hebben het de Belastingdienst uitgelegd: dit is geen gouden handdruk, want de speler kiest zelf voor een transfer
Gerbrands