© JAA

© JAA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Verder uitstel restauratie dak Sint-Cordulakerk geen optie

De Sint-Cordulakerk krijgt momenteel een nieuw dak en dat is hoognodig. De toestand van enkele steunbalken is zelfs zo slecht dat een deel van het herstel van binnenuit moet gebeuren Hiervoor zal het plafond van de kerk worden opengebroken. Eind oktober zullen er gedurende een tiental dagen geen misvieringen kunnen plaatsvinden.

jaa

Enkele jaren geleden werd de toren al gerestaureerd, maar dat volstond niet. Het dak van de kerk was er in zijn geheel slecht aan toe. Het metselwerk is verweerd en beschadigd. Rudi Mertens en Eva Stoppie van MAAT_WERK architecten uit Antwerpen maakten in opdracht van de gemeente Schoten, dat eigenaar is van het gebouw, een volledig restauratiedossier op.

Dezer dagen worden de daken van het koor en de dwarsbeuken vernieuwd door de dakwerkers van Corvers-Vrancx uit Laakdal. Tegelijk wordt de regenafvoer aangepakt. Een flinke investering van 425.000 euro, waarvoor de gemeente kan rekenen op een toelage van de Vlaamse overheid.

“Na verwijdering van de oude versleten leien en de planken van het onderdak kon het grootste deel van de beschadigde balken van de dakconstructie al worden hersteld of vervangen” vertelt Luc Verryckt, de bouwkundig specialist die de werken voor de gemeente opvolgt. “Het was hoog tijd dat er iets gebeurde want het hout van liefst drie draagbalken bleek op sommige plaatsen helemaal te zijn weggerot.”

Om die drie balken te herstellen zonder instortingsgevaar, moet een stellingconstructie in de kerk gebouwd worden. Die moet stevig genoeg zijn om de meer dan 8 ton wegende dakconstructie op te vangen. “De werken kunnen niet worden uitgevoerd zonder het plafond van de kerk open te maken, met de nodige hinder tot gevolg”, aldus architecte Eva Stoppie.

Lees het volledig verhaal in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER