De gewone man

Vandaag betogen de vakbonden in Brussel tegen het federale regeringsbeleid. Hoe het daarna verder moet, is niet duidelijk. Het was de bedoeling dat de drie vakbonden samen eerst de betoging van vandaag zouden evalueren en de reacties van de regering en de werkgevers zouden afwachten, om pas daarna te beslissen over verdere acties. Maar het ABVV besliste gisteren al dat ze provinciale acties, eventueel met stakingen, gaat voeren. Vooral de Franstalige vleugel drong hierop aan.

Eric Donckier

De verklaring hiervoor hoeft men niet ver te zoeken. In Wallonië is de stakingsbereidheid altijd groter dan in Vlaanderen. Het is ook zo dat het ABVV, in het bijzonder het FGTB, nauw aanleunt bij de socialistische oppositie tegen de regering-Michel. Komt het tot een breuk in het vakbondsfront, dan verzwakt dat de vakbonden en kan men spreken van politieke stakingen. Ook omdat PS’ers vandaag mee betogen.

Om de overheidsfinanciën te saneren en de concurrentiekracht van onze bedrijven te versterken, worden - althans volgens de vakbonden - vooral van de werknemers en de uitkeringstrekkers grote inspanningen verwacht terwijl de grote vermogens en de grote bedrijven buiten schot blijven. Omdat iedereen van zichzelf vindt dat hij een gewone man of vrouw is, wordt het gevoel van onrechtvaardigheid ruimschoots gedeeld. Daarom ook dat 84 procent van de Vlamingen voor een vermogenswinstbelasting is.

Het voorstel dat de sp.a gisteren lanceerde om alle inkomens uit werk en vermogen op te tellen en op eenzelfde manier te belasten, lijkt ons veel zinvoller dan een vermogenswinstbelasting. Zo kan men de lasten op werk verminderen, wat meteen ook goed is voor de concurrentiepositie van de bedrijven. Dat de grote bedrijven weinig of geen belastingen zouden betalen, is niet juist. Ze betalen weliswaar relatief weinig vennootschapsbelasting. Maar dat is zo gewild omdat ze veel andere belastingen betalen (taksen, accijnzen, sociale lasten, voorheffingen, gemeenten- en provinciale belastingen, registratierechten…). Bovendien moeten de personenbelastingen die de werknemers betalen ook eerst door de bedrijven opgebracht worden.

De multinationals zijn wel een probleem. Zij kunnen fiscaal shoppen in de verschillende landen omdat die verschillende landen dat toelaten en denken dat ze op die manier vliegen - lees bedrijven en tewerkstelling - van elkaar kunnen afsnoepen. Daar komaf mee maken, dat lijkt ons nu eens een uitdaging voor de vakbonden. In het bijzonder voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw nu hij ook voorzitter is van het Europees Vakverbond waarin alle nationale vakbonden zijn vertegenwoordigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer