© GVA

'Glazen trein' moet ongebruikte treinverbinding weer op kaart zetten

Mocht België het stukje spoor tussen Hamont en het Nederlandse Weert weer in gebruik nemen, dan kunnen de Limburgers daar zowel naar Amsterdam als naar Parijs sporen. Om dat te bepleiten, rijdt er zondag een hoogst ongewone trein tussen Weert en Antwerpen.

Marc helsen

Voor één keer spoort er zondag 11 oktober vanuit Weert (Nederland) nog eens een trein België in, richting Antwerpen. Geen gewone trein, maar eentje met een glazen wagon en twee andere tot in de puntjes gerestaureerde rijtuigen van Le Compagnie Internationale des Wagons-Lits.

Antje van de Statie

De trein is voor 32.000 euro afgehuurd door Dorien Hendrix, de zaakvoerster van Brasserie-Hotel Antje van de Statie in Weert. Doel: promotie maken voor het toerisme in de ruime regio rond Weert én de heringebruikname van de spoorlijn Weert-Hamont op de agenda zetten.

“De familie Hendrix, die hun brasserie-hotel helemaal vernieuwde, wil het gebied aan de Belgische kant van de grens ontsluiten”, zegt woordvoerder Bart Maes.

“Met de ‘Antje Express’ lopen ze vooruit op de eventuele heringebruikname het historische traject Weert-Hamont-Antwerpen. Dat zou immers over en weer heel wat toerisme in beweging zetten. Nu valt het treinverkeer in Hamont stil, op amper een uur van Weert. Maar aan de Nederlandse kant van de grens in de spoorlijn tiptop in orde, want er rijdt dagelijks nog een goederentrein op naar de zinkfabriek in Weert. Als de link hersteld wordt, dan kunnen reizigers vanuit Weert via Antwerpen tot in Parijs sporen en Limburgers ook via Eindhoven tot in Amsterdam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER