© ram

© ram

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Heemkring overhandigt tiende roggerentje

Heemkring Amalia van Solms heeft woensdag de jaarlijkse roggerentjes overhandigd aan de burgemeester en wethouders van Baarle-Nassau. Zo wordt de traditie uit de negentiende eeuw bewaard.

Ronny van den Ackerveken

De roggerente was een belasting die vroeger in de enclavegemeente werd betaald ten gunste van de armen. In 2006 heeft Baarle-Nassau het afgeschaft en aan de heemkring gevraagd om de traditie te bewaren. "Zo zijn de roggerentjes nieuwe stijl bedacht", zegt Antoon van Tuijl van de heemkring. "Elk jaar overhandigen we aan Baarle-Nassau een idee of plan om in het dorp iets te realiseren wat te maken heeft met cultuur of geschiedenis. Dit jaar zijn we aan het tiende roggerentje toe en dat staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden bezig was en waarin Baarle een belangrijke rol speelde."

Door de Dodendraad waren een eeuw geleden veel families van elkaar gescheiden. Dat was ook zo voor de zussen Toke en Sjoke Verheijen. Ze ontmoetten elkaar af en toe aan de draadversperring tussen Castelré en Minderhout. "In oktober 1916 wilde Toke klompen oprapen die onder de draad lagen, maar ze werd geëlektrocuteerd. Haar zus wilde haar helpen, maar stierf eveneens door de elektrische schok. Omdat deze dramatische gebeurtenis volgend jaar honderd jaar geleden is, willen we dan een monumentje plaatsen vlakbij de locatie waar de twee zussen zijn gestorven", zegt Antoon van Tuijl.

Het ontwerp voor het monumentje is al klaar. Het gaat om een paal met isolatoren, die de Dodendraad voorstelt, en aan weerszijden twee vrouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER