thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

CHAMPIONS LEAGUE. United kan niet winnen tegen PSV, Zlatan dolt met ex-ploeg

In groep B wordt het razend spannend in de strijd om de eerste twee plaatsen. Straks strijden Manchester United en PSV tegen elkaar, maar Wolfsburg versloeg eerder op woensdag al CSKA Moskou met 0-2. André Schurrle nam beide doelpunten voor zijn rekening, waardoor Wolfsburg over ManUtd en PSV naar plaats één springt. In het verre Kazachstan werd nog vroeger afgetrapt, daar liet Astana tegen Benfica een heuse stuntzege liggen: de thuisploeg kwam 2-0 voor, maar de Portugezen sleepten uiteindelijk nog een gelijkspel uit de brand.

jvh

Groep A

Real Madrid verzekerde zich van de groepswinst door te gaan winnen met 0-4 op het veld van Shakhtar Donetsk. Shakhtar kreeg een vroege waarschuwing toen Ronaldo al na één minuut de bal over de lat knalde, maar een kwartier later was het wel raak voor CR7, De snelle Bale was sneller dan doelman Pyatov en lifte de bal naar de tweede paal, waar Ronaldo maar binnen te knikken had. Na de rust schakelde Real een versnelling hoger, Ronaldo leverde beide assists af voor de 0-2 van Modric en de 0-3 van Carvajal. Vooral die laatste was er ééntje om in te kaderen, de rechtsback van Real schilderde de bal prinsheerlijk in de linkerbovenhoek. Ronaldo himself klaarde de klus helemaal na een scrimmage voor doel, goed voor 0-4. Shakhtar maakte het in het slot wel nog bijzonder spannend en keerde zowaar terug tot 3-4. Teixeira (2x) en Dentinho maakten de Oekraïense goals.

In het Zweedse Malmö stond alles in het teken van de terugkeer van Zlatan Ibrahimovic naar de ploeg waar alles voor hem begon. Al van voor de aftrap kreeg de steraanvaller van PSG een daverend applaus van het thuispubliek, maar eens de wedstrijd begon was het duidelijk dat Malmö een moeilijke avond tegemoet ging. Al na drie minuten kopte Rabiot de 0-1 binnen voor de Parijzenaars, die overigens speelden met een speciaal shirt ter nagedachtenis van de slachtoffers in Parijs. Di Maria verdubbelde nog voor het kwartier tot 0-2. Na de rust was het moment van Zlatan gekomen, de Zweed kreeg de bal aangespeeld van Matuidi en krulde de 0-3 in de verste hoek. De Zweed vierde niet, maar PSG swingde wel naar een 0-5 forfaitzege na goals van (alweer) Di Maria en Lucas. Malmö-aanvaller Rosenborg knalde vanop de stip nog de eerredder tegen de paal, Ibrahimovic kreeg vijf minuten voor affluiten een applausvervanging.

Shakhtar en Malmö waren al uitgeschakeld voor de achtste finales van de Champions League, maar maken beide wel nog kans om door te stoten naar de Europa League. Shakhtar heeft in die onderlinge strijd de bovenhand wegens een beter doelpuntensaldo.

Groep B

Manchester United heeft de leidersplaats moeten afgeven aan Wolfsburg na een 0-0 gelijkspel tegen PSV. Na een teleurstellende wedstrijd dropen de United-spelers onder een fluitconcert af in het eigen Theatre Of Dreams. Nochtans begon United goed aan de eerste helft en duwde het PSV snel achteruit. Doelman Zoet had echter weinig moeite met de pogingen van Martial en Schneiderlin. PSV kwam er zogoed als niet uit, maar hield met een goede organisatie toch de 0-0 op het bord. Marouane Fellaini viel in na een uur spelen en moest de organisatie van PSV ontwrichten, maar ook de Rode Duivel vond geen gaatje.

CSKA Moskou mag een ticket voor de volgende ronde van de Champions League op zijn buik schrijven. De Russen mochten niet verliezen van Wolfsburg om nog een waterkansje op de eerste twee plaatsen te behouden, maar gingen in eigen huis met 0-2 onderuit tegen de Volkswagenclub, waar Koen Casteels op de bank zat. In de eerste helft kregen beide ploegen één grote kans op de openingstreffer, maar de bal ging niet tegen de netten.

Wolfsburg kwam na de rust op voorsprong toen André Schurrle vanuit een scherpe hoek naar doel schoot. CSKA-doelman Akinfeev ging plat, maar liet de bal pijnlijk onder de armen in doel glippen in de 67e minuut. Twee minuten voor tijd legde Schurrle, alweer hij, de 0-2 eindstand vast met een knappe volleygoal Bij de bezoekers bleef Koen Casteels op de bank.

In de stand is Man Utd tweede met acht punten, eentje minder dan Wolfsburg dat de leidersplaats overneemt. PSV telt zeven punten en staat derde. Als de Nederlandse ploeg over twee weken thuis wint van CSKA Moskou, dan overwintert het in de Champions League. Manchester United moet namelijk vol aan de bak in Wolfsburg op de slotspeeldag. Slechts één van beide ploegen kan bij winst van PSV doorstoten naar de achtste finales.

Groep C

Atletico Madrid heeft Benfica bijgebeend in groep C na een 2-0 thuiszege tegen Galatasaray. De Fransman Antoine Griezmann was man van de match door tweemaal te scoren. Na dertien minuten kopte de Fransman helemaal vrijstaand de 1-0 binnen, iets na het uur had Griezmann de bal maar binnen te tikken na een heerlijke dribbel van Gabi. Yannick Carrasco stond in de basis bij Atletico, en werd twintig minuten voor tijd gewisseld. Jason Denayer stond bij Galatasaray centraal in de verdediging , maar moest al na 25 minuten geblesseerd naar de kant.

Benfica ontsnapte aan een blamage bij Astana door terug te komen van een 2-0 achterstand tot 2-2. Na 20 minuten kopte Patrick Twumasi op aangeven van Junior Kabananga (ex-Cercle) schitterend raak. En tien minuten later leek het feest compleet, toen Marin Anicic uit een vrije trap van Foxi Kéthévoama scoorde met de rug. Bovendien had Benfica nog het nodige geluk, want een elleboogstoot van Raúl Jiménez werd niet bestraft met rood. Uitgerekend diezelfde Raúl Jiménez kopte vijf minuten voor rust de aansluitingstreffer binnen. In de tweede helft viel er nog weinig te beleven, maar na een half uur maakte Benfica dan toch gelijk. Extra zuur voor de Kazachen: het was Jiménez, die niet meer op het veld had mogen staan, die zijn tweede doelpunt van de avond scoorde.

Benfica en Atletico zijn wel zeker van de achtste finales van de Champions League, want door de nederlaag van Galatasaray kunnen de Turken het duo niet meer bijbenen. Galatasaray moet nu op de laatste speeldag strijden tegen Astana voor de derde plaats, die recht geeft op een Europa League-ticket.

Groep D

Juventus behaalde een zuinige 1-0 overwinning tegen Manchester City. Mario Mandzukic scoorde halverwege de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd, die enkel in de slotfase echt kon boeien. Juve neemt zo de leiding over in groep D, het had nog één driepunter nodig om zeker te zijn van kwalificatie en mag samen met City naar de volgende ronde van het kampioenenbal. Kevin De Bruyne kreeg een basisplaats bij City, maar kon geen assist verzilveren. Lees hier een uitgebreid verslag!

In de strijd om de derde plaats en de bijhorende Europese overwintering in de Europa League heeft Borussia Mönchengladbach een verrassende uppercut uitgedeeld aan Europa League-winnaars Sevilla. De ploeg van Thorgan Hazard, 90 minuten op de bank bij Gladbach, kwam op voorsprong via Stindl na een half uur, Johnson verdubbelde met nog twintig minuten op de klok. In een dolle slotfase maakte Raffael eerst nog de 3-0, daarna lukte Vitolo de aansluitingstreffer voor Sevilla maar meteen daarna bezegelde Stindl met zijn tweede goal van de avond het lot van Sevilla. Ever Banega maakte nog de 4-2 vanop de stip, maar verder kwam Sevilla niet meer. In de stand springt Gladbach over Sevilla naar een derde plaats.

De Duitsers hebben nu twee punten meer en liggen in pole position om Europees te overwinteren. Op de slotspeeldag speelt Gladbach op bezoek bij Manchester City, Sevilla ontvangt Juventus.